Napušta li LeBron LA Lakerse?

c

Nakon ispadanja iz doigravanja, budućnost LeBrona Jamesa u NBA ligi potpuno je neizvjesna.

Pitanje svih pitanja izmamilo je skriveni osmijeh LeBrona Jamesa. "Hm", uzdahnula je košarkaška superzvijezda, "neću odgovoriti na to". Tada je Kralj ustao, stavio mikrofon na sto – i otišao.

Odgovor koji je htio čuti svaki novinar, je li James te gorke večeri posljednji put igrao u dresu Los Angeles Lakersa, odnijela je živuća legenda sa sobom u noć.

Eliminacija u prvoj rundi NBA play-offa protiv branitelja naslova Denver Nuggetsa ostavila je Jamesa toliko razočaranim nakon njegove 21. profesionalne sezone da se gotovo nije ni zanimao za budućnost.

"Da budem iskren, samo želim ići kući svojoj porodici", rekao je 39-godišnjak nakon tijesnog poraza 106:108 u petoj utakmici serije osmine finala od Nikole Jokića i Nuggetsa.

James do sada nije puno razmišljao o svim stvarima koje bi mogle doći na ljeto, bilo da se radi o selidbi, ostanku u LA-u i/ili zajednici o kojoj je nekad sanjao sa svojim sinom Bronnyjem u najboljoj ligi na svijetu.

Prije svega, brine o porodici u kojoj želi skupiti snagu za lov na zlato na Olimpijskim igrama u Parizu. Ali tada, nakon nekoliko sedmica hvatanja daha, James će morati donijeti odluku.

Ili ulazi u posljednju godinu ugovora u LA-u ili koristi svoju klauzulu o oslobađanju, takozvani player's option , i opet mijenja. James će ostati do 29. juna, a prije toga NBA draft se održava 26. i 27. juna. A ždrijeb talenata mogao bi biti ključan u borbi za LeBronove usluge jer se za njega prijavio njegov 19-godišnji sin Bronny koji bi također mogao duže igrati na koledžu.

Nakon što je James prije nekoliko godina izjavio kako sanja o zajedničkom igranju s kolegom najesen karijere, ovo bi bio dobrodošao adut za pregovaranje zainteresiranih klubova. Nakon poraza od Nuggetsa, James se jako trudio ne pokretati previše raspravu o Bronnyju.

Iako je potvrdio da je o tome razmišljao u prošlosti, "na kraju dana dječak mora raditi ono što želi", rekao je James, koji je također priznao: "Činjenica da govorimo o tome je prilično cool". Kako je The Athletic izvijestio u ponedjeljak, Lakersi su vrlo otvoreni za odabir Bronnyja na draftu.

Osim toga, franšiza je također voljna ponuditi svojoj superzvijezdi maksimalni ugovor od 164 miliona dolara na tri godine, na kraju kojih bi LeBron imao impresivne 42 godine. Četverostruki prvak je i ove sezone dokazao da i u starim košarkaškim godinama još uvijek vrijedi mnogo novca.

Nije njegova krivnja što je protiv Denvera bilo gotovo, u prošloj je utakmici postigao 30 koševa, jedanaest asistencija i devet skokova - a ipak je promjena bila rana. Nedovoljno za najboljeg igrača u povijesti, zbog čega će ubuduće smjeti igrati samo za momčad koja mu obećava šanse za naslov.