Dvije saobraćajne nezgode u Velikoj Kladuši

f

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo, tri narušavanja javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode. U jednoj od nezgoda jedno lice je zadobilo teže tjelesne povrede, a u drugoj nezgodi jedno lice je lakše povrijeđeno.

– Prema riječima dežurnog Okanovića, vatrogasci su jednom izlazili na teren. Radilo se o čišćenju ceste nakon saobraćajne nezgode u ulici Ive Marinkovića. Intervencija je trajala od 02.45h do 03.20h.

75 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dežurni su bili doktori Ajla Husić i Abdullah Fazlić koji su tri pacijenta uputili na dalje liječenje.

Isporuka električne energije je uredna, saznajemo iz Elektrodistribucije Poslovnice Velika Kladuša.

– Smijeh je najbolji lijek – krilatica je s kojom je Indijac Madan Kataira 1998. utemeljio Svjetski dan smijeha koji se slavi dva puta godišnje, 10. januara i 2. maja. Naučno je dokazano da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u suvremenom načinu života u svakodnevnom porastu.

Prvenstveni cilj Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet. Ljekari i naučnici poručuju kako se trebamo smijati svaki dan.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

– Kolovoz je suh i mjestimično vlažan, na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla smanjuje vidljivost, a i dalje upozoravamo na moguće odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja. Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Na graničnim prelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Zbog međunarodnog praznika rada 1. maja, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija u Bosni i Hercegovini.


– Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

– Slično kao i proteklog dana, uz nešto lošiju biometeorološku prognozu. Nestabilno vrijeme, povećana naoblaka i povremene pljuskovite padavine, kod osjetljivih osoba uzrokovaće djelimično jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput promjene raspoloženja, reumatskih bolova, dekoncentracije. Temperature neće oscilirati u velikim rasponima, što bi uz više svježine trebalo ublažiti negativne efekte promjene.