Dani Alves "uklonjen" iz rodnog grada, svi su mu okrenuli leđa nakon seksualnog napada

r
Nekadašnji brazilski nogometaš Dani Alves doživio je krah i u rodnom gradu nakon što je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada na 23-godišnjakinju u Barceloni.

Nekada proslavljeni nogometaš Barcelone i reprezentacije Brazila 22. februara osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada, no nakon 430 dana u zatvoru pušten je na privremenu slobodu do pravomoćnosti presude u njegovom slučaju.

Alves, osim pravosudnih, ima i drugih vrsta problema, sada su mu i sugrađani u njegovom rodnom gradu okrenuli leđa i uklonili njegovu statuu koja je bila izložena na glavnom šetalištu u Juazeiru, gradu u saveznoj državi Bahia.

U Juazeiru, gradu s 220.000 stanovnika, Alves se rodio i napravio prve nogometne korake, a do seksualnog napada važio je za najvećeg junaka grada. Stoga, postavljen mu je i veliki kip, ali je sada uklonjen nakon što su mu i njegovi sugrađani okrenuli leđa.

Sve su pokrenule brojne pritužbe građana, a one su se odrazile na gradsku vijećnicu Manuellu Tyler, koja je ozvaničila pokretanje inicijative o uklanjanju Alvesove statue jer "prisutnost ovakvog kipa dovodi u pitanje vrijednost i dostojanstvo žene".

Statua je uklonjena sinoć, a posao je obavljen tokom noći kako bi se izbjegli mogući incidenti. Naravno, treba napomenuti i da je spomenik, otkako se saznalo za seksualni napad, često bio tema raznih vandalskih činova građana koji su to činili u odbrani prava žena. U gradu se održalo i nekoliko masovnih protesta.