Dodik ponovo po starom: Skup nemogućeg jeste Bosna, Srbi se ne mire s rezolucijom

Dodik

Na maršu “Besmrtnog puka” u Banjoj Luci, organiziranom povodom Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vratio se retorici “razilaženja” i negiranja genocida u Srebrenici.

U svom govoru, Dodik je istaknuo ulogu Srba u antifašističkom pokretu, istovremeno kritizirajući obilježavanje Dana Evrope:

“Srbi su imali dva antifašistička pokreta – partizanski i otadžbinski. Sloboda objedinjuje narod. Njemačka, čiji je režim usmrtio preko 30 miliona ljudi, Srbi su stradali masovno, Rusi, Jevreji, je imala priliku da se širi prema Rusiji i Balkanu. Činjenica je da je Holokaust nad Jevrejima nezapamćen zločin, a tamo su se našli i naši ljudi. Zato je pobjeda nad fašizmom trajna i ne može se to zamijeniti drugim terminom kao Danom Evrope, a oni ne pominju fašizam. I zato to nije naš dan nego je naš dan Dan pobjede nad fašizmom. Naš otpor je snažan i zato mi je drago što smo u ratu bili jedinstveni i što nismo bili podijeljeni, braneći našu slobodu.”

Dodik je također istakao razlike između entiteta:

“Oni neka rade, ali neće nama nametati kad ćemo i šta obilježavati. Hoćete li pokušati da mi ne obilježavamo 9. januar? RS je antifašistička, ona Republika u kojoj mogu svi da žive i upražnjavaju svoju vjeru i naciju ne vrijeđajući druge. I neki dan na obilježavanju sam to rekao, da muslimani mogu da upražnjavaju svoju vjeru u RS, ali ne mislim da je BiH dobra za nas. Trideset godina pokušaja da se napravi model nije uspio, bez obzira što žele licemjerno da nam daju status u Evropi, a Njemačka je Marija Djeva koja ništa nije uradila. Uvijek je na neprijateljskoj strani Njemačka, to smo vidjeli kroz istoriju, a kada su imali priliku da unište Jugoslaviju, to su i željeli.”

Negirajući genocid u Srebrenici, Dodik je dodao:

“Rat nema logiku. Za događaje u Srebrenici pojedinci su odgovarali, pa onda kažu da to nema veze sa srpskim narodom, lažu. Nije srpski narod genocidan, donošenje rezolucije je put ka potpunom nesporazumu istorijskih dimenzija. Srbi se ne mogu pomiriti sa tim. Nakon donošenja rezolucije u UN-u, RS ne vidi razlog da bude u BiH. Ovo rukovodstvo će učiniti sve da RS ostane mirna.”

Tokom marša, učesnici su nosili uramljene fotografije predaka koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu, odajući im počast na Dan pobjede nad fašizmom.