Dodik prijeti: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja

H

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.

 

Predložio je da "kolonijalna uprava" poništi sve odluke visokog predstavnika u roku sedam dana.

"Da ukoliko se to ne uradi da naši predstavnici zakažu Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i da ta skupština proglasi ništavnim odluke lažnog Schmidta", kazao je Dodik.

Obraćanje Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS-a

Pogledajte VIDEO

Također, predložio je da se zabrani organima BiH primjena te odluke.

"Da Parlament BiH proglasi stranicu OHR-a neprihvatljivom i nezakonitim mjestom objave akata. Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija", rekao je Dodik.

Dodao je da se nakon toga na istoj sjednici donese Izborni zakon BiH sa tehničkim poboljšanjima koja bi se primjenjivala odmah.

"Predlažem da se razvlasti CIK kao paradržavni institut i da se na taj način stvari relaksiraju. Da Parlament potvrdi ustavno uređenje da jedino mjesto koje može donositi zakone na nivou BiH je Parlamentarna skupština. Da se utvrdi brzi put približavanja Evropskoj uniji. Da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH. Da se na sjednici proglase neprijateljima američki, britanski, njemački ambasador i Schmidt. Zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz Bosne i Hercegovine", kazao je Dodik.

Ukoliko se to ne desi, a kazao je da želi da vjeruje da će se bar jedna od ovih stvari desiti, predlaže da predstavnici iz Republike Srpske obustave djelovanje na nivou države.

"I da se Republika Srpska ne vraća u sistem odlučivanja u BiH. Da budemo prisutni da ne bi bilo špekulacija. Da sa partijama s kojima se nalazimo na nivou BiH odmah suštinski raskinemo bilo kakvo partnerstvo. Da ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, ovi Salkićevi, da napravimo novi dogovor za novo vrijeme, ako hoće. Da se povučemo iz Sporazuma o vojsci, VSTV-u i svim drugim sporazumima. Da RS odmah donese nacrt Izbornog zakona. Da se na vaskršnjem saboru proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i da to Srbija podrži", rekao je Dodik u svom dugom obraćanju u NSRS.