Legalizacija kanabisa u BiH sve izglednija: Institucije saglasne, jedini otpor dolazi od ‘crnog tržIšta‘

c

U Bosni i Hercegovini (BiH), pitanje legalizacije kanabisa za medicinske svrhe privlači sve veću pažnju kako stručne javnosti tako i građana. Nedavna inicijativa Vijeća ministara BiH u formiranju nove Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga označila je važan korak u tom procesu.

Ključni faktor u ovom procesu jest činjenica da BiH teži usklađivanju sa međunarodnim standardima, posebno s obzirom na zahtjeve Europske unije. Formiranje nove Komisije ima za cilj prilagoditi nacionalne propise EU direktivama i standardima, što bi moglo uključivati i pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, naglašava da je formiranje Komisije od vitalnog značaja u prilagođavanju BiH međunarodnim standardima. On ističe da je proces usklađivanja sa standardima koji reguliraju pitanje droga globalna obaveza, a ne samo lokalna inicijativa.

Jedan od ključnih izazova u ovom procesu je različito tumačenje postojećih zakonskih okvira unutar samih entiteta u BiH. Na primjer, Republika Srpska (RS) već je usvojila Pravilnik o uzgoju kanabisa, dok Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) još uvijek prolazi kroz proces rasprave i izmjena zakona.

Nadalje, javnost se suočava s nedostatkom informacija i razumijevanja o prednostima i izazovima legalizacije kanabisa. Edukacija i osvješćivanje o potencijalnim koristima medicinskog kanabisa mogli bi igrati ključnu ulogu u promicanju ovog procesa.

Uprkos napretku, postoje i značajni izazovi koji stoje pred BiH u procesu legalizacije kanabisa. Otpor određenih interesnih skupina, nedostatak stručnosti u tijelima koja odlučuju o ovim pitanjima te potreba za usklađivanjem zakonskih propisa samo su neki od tih izazova.

Ipak, postoji široka podrška među stanovništvom za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, posebno s obzirom na pozitivna iskustva i istraživanja koja sugeriraju terapijske prednosti ove biljke. Mnogi se nadaju da će legalizacija kanabisa otvoriti put za pristup kvalitetnim medicinskim proizvodima pacijentima koji ih trebaju.