USK: Poziv boračkoj populaciji za dodjelu jednokratne novčane pomoći

F

Na osnovu člana 56. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (..Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” broj:35/05), člana 6. Pravilnika o kriterijima, uslovima i postupku za odobravanje jednokratne novčane pomoći članovima branilačkih kategorija broj: 12-02-6198-1/21 od 9.6.2021.godine i broj: 12-02-6198-2/21 od 17.5.2024.godine, ministar Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, objavljuje: JAVNI POZIV

Za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Unsko-sanskog kantona Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona za 2024.godinu.

Predmet Javnog poziva je dodjela jednokratne novčane pomoći u vidu:

 

a) liječenja,
b) redovnog i vanrednog školovanja i
c) zbog lošeg općeg imovnog stanja.

II. Korisnici prava
Pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći imaju lica koja pripadaju kategoriji boračkih populacija odnosno lica koja imaju priznat status u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, Zakonom o pravima branilaca i članova njhovih porodica i Zakonom o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.
Korisnik prava ima pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći samo po jednom osnovu iz tačke 1. ovog Javnog poziva.

III. Kriteriji
Odobravanje sredstava iz tačke 1. ovog Javnog poziva vršit će se u skladu sa slijedećim
kriterijima:

1. za jednokratnu novčanu pomoć za liječenje

a) težina i priroda bolesti,
2. za jednokratnu novčanu pomoć za redovno i vanredno školovanje
a) troškovi nastali usljed redovnog i vanrednog školovanja