Djevojčica (14) iz Crne Gore planirala teroristički napad u Austriji, uhapšena je!

.
Djevojka je za tu svrhu već imala pripremljeno oružje – sjekiru i nož, kao i odgovarajuću odjeću za izvršenje zločina

 

Dojava evropskog sigurnosnog tijela dovela je lokalne istražitelje iz Štajerskog državnog ureda za državnu sigurnost i borbu protiv ekstremizma (LSE) na trag isprva nepoznatim osobama. 

Istražitelji su osigurali chat u kojem je mlada djevojka iz Graca očito planirala teroristički napad na Jakominiplac u Gracu. 

Djevojka je za tu svrhu već imala pripremljeno oružje – sjekiru i nož, kao i odgovarajuću odjeću za izvršenje zločina. Navodno je već poslala neke slike putem messengera i to “istomišljenicima” u inozemstvu. Cilj napada bili su “nevjernici”.

Koristeći historiju razgovora i aktivnosti na društvenim mrežama, službenici državne sigurnosti Štajerske naknadno su uspjeli ući u trag 14-godišnjoj djevojčici iz Graca. Istražitelji su izvršili kućnu pretragu tinejdžerice iz Crne Gore po nalogu državnog tužiteljstva u Gracu.

 

Službenici su zaplijenili oružje za koje se sumnja da bi bilo korišteno u napadu, predmetnu odjeću i nekoliko nosača podataka.

Prethodne istrage također su pružile dokaze o aktivnostima na relevantnim forumima za chat. Nosači podataka sada će biti podvrgnuti detaljnijoj forenzičkoj procjeni, prenosi kroativ.at.

Tokom ispitivanja u nazočnosti zakonskog skrbnika i branitelja 14-godišnjakinja nije priznala. Zasad je odbila dati bilo kakve informacije o sumnji. Daljnje istrage su u tijeku.

Nakon odobrenja suda, državni advokat u Gracu naredio je hapšenje 14-godišnjaka i slanje u zatvor Jakomini. Osumnjičenici je već određen istražni zatvor zbog opasnosti od počinjenja kaznenog djela i prikrivanja kaznenog djela.

Foto: X