Dubioza sve očitija: Dodik priznao finansijske probleme. Smiruje penzionere i najavljuje ‘zastoje’

r

Predsjednik manjeg bh. entiteta i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je danas da bi RS mogla imati određenih finansijskih problema ili preciznije “zastoja”.

Prvi je to put da Dodik, doduše i dalje stidljivo i povučeno, priznaje da je njegova politika dovela entitet u nezavidni položaj u kojem možda neće biti u stanju da ispoštuje sve svoje obaveze.

Dodik je na press-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a kazao da je RS “stabilna”, nabrajajući da je Vlada RS vratila određena zaduženja i da nema razloga za paniku. Bar kada su u pitanju penzije.

“Nema značajnijih izazova u okviru budžeta i izvršavanju obaveza, s tim što je moguće da u nekoj dinamici dođe do malih zastoja - ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu”, naveo je Dodik.

Jasno je da Dodik s ovom izjavim želi umiriti penzionere i budžetske korisnike, koji su ujedno i njegovo glavno i najveće biračko tijelo, koje bi u slučaju “finansijskih oscilacija” bilo spremno i na bunt koji bi mogao poljuljati njegov režim.

Isto tako, smiruje i one kod kojih se entitetska vlada po njegovom nalogu zadužila, da će dug biti izmiren i vraćan u dogovorenoj dinamici jer je svjestan da kašnjenje neminovno vodi u bankrot.

S druge strane, drugim korisnicima, onima koji očekuju određene grantove, dotacije kao i nosiocima projekata, poručuje da bi moglo doći do problema i da se strpe.

S obzirom na to da je ovo rijedak slučaj da Dodik priznaje i najavljuje određene ‘zastoje’ može se pretpostaviti da je situacija puno lošija i dramatičnija i da finansijski slom nije nerealna opcija.

 

Objavu pogledajte KLIKOM OVDJE