Hezbolah koristi novo oružje koje je uznemirilo izraelsku vojsku

A

Libanska grupa Hezbolah je ove sedmice napala vojni položaj na sjeveru Izraela koristeći dron koji je ispalio dvije rakete.


U napadu su ranjena tri vojnika, a jedan ima teške povrede, navela je izraelska vojska.

Ovo nije prvi put da je Hezbollah ispalio projektile preko granice s Izraelom u proteklih sedam mjeseci, ali se čini da je ovo bio prvi uspješan zračni napad izveden iz izraelskog zračnog prostora.

Grupa je pojačala svoje napade na Izrael posljednjih sedmica, posebno nakon izraelskog upada u južni grad Rafah u Pojasu Gaze.

"Ovo je metoda slanja poruka na terenu izraelskom neprijatelju čime su poručili da je ovo dio onoga što imaju, a ako je potrebno mogu i jače napadati", rekao je libanonski politički analitičar Faisal Abdul-Sater koji pomno prati Hezbollah.

Dok su u toku prekogranične razmjene vatre, "složeni napadi" Hezbollaha počeli su nekoliko dana nakon neviđenog iranskog bespilotnog i raketnog napada na Izrael sredinom aprila.

"U protekle dvije sedmice, Hezbollah je više puta napao kao odgovor na izraelski upad u grad južni Rafah u Pojasu Gaze", rekao je libanonski zvaničnik upoznat s operacijama grupe.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašten da iznosi vojne informacije u medijima.

Napad drona koji je nosio projektile u četvrtak popodne dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Hezbollah lansirao tri protivtenkovske vođene rakete na izraelsku vojnu poštu koja je kontrolisala balon za nadzor koji je letio iznad granice.

Poslije su objavili snimke kamere kako bi pokazali da su postigli svoj cilj. Nekoliko sati kasnije, izraelska vojska je potvrdila da je špijunski balon oboren iznad Libana.

Noć prije, Hezbollah je izveo svoj "najdublji napad" na Izrael do sada koristeći eksplozivne bespilotne letjelice za napad na bazu u Ilaniji u blizini grada Tiberijasa oko 35 kilometara od granice s Libanom. Nije bilo povrijeđenih.

Hezbolahova upotreba naprednijeg naoružanja uključujući dronove sposobne da ispaljuju projektile, eksplozivne bespilotne letjelice i mali tip vođene rakete poznate kao Almas ili Diamond, podigla je uzbunu unutar izraelske vojske.

"Hezbolah je eskalirao na sjeveru", rekao je vojni glasnogovornik potpukovnik Nadav Shoshani te dodao da pucaju sve jače.

Hezbollah nastavlja da ispaljuje protutenkovske rakete Kornet ruske proizvodnje iz područja blizu granice, a prešli su i na ispaljivanje dronova i drugih tipova teških raketa, poput Almasa, Falaqa i Burkana.