Njemačka poziva industrijalizirane zemlje da ispune klimatska obećanja

a

Njemačka je pozvala industrijalizirane države da ispune klimatska obećanja te da ne smanjuju finansijska sredstva za zemlje u razvoju.

- Mi u industrijaliziranim zemljama treba da nastavimo ispunjavati naše obaveze - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) učesnicima sastanka Petersberškog klimatskog dijaloga u Berlinu.

Obećala je da će Njemačka nastaviti da obezbjeđuje više od šest milijardi eura godišnje za klimatske projekte u zemljama u razvoju u narednim godinama, uprkos negativnom utjecaju rata u Ukrajini na državni budžet.

- Naša finansijska sredstva za okoliš dostigla su 6,4 milijarde eura i želim potvrditi da naš cilj za 2025. godinu iznosi šest milijardi eura, iako se suočavamo s velikim pritiskom na budžet kao i mnogi drugi - rekla je Berbok.

Istakla je da je ključno da razvijene države pomažu zemlje u razvoju.

- Ohrabrujemo druge industrijalizovane zemlje da slijede naš primjer kako bismo nastavili da zajedno ispunjavamo našu obavezu od 100 milijardi za zemlje u razvoju, kao što smo to konačno uradili prvi put 2022. godine - kazala je Berbok.

Dvodnevni Petersberški klimatski dijalog okupio je političare i stručnjake za klimu iz više od 40 država, uoči ovogodišnjeg samita Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama, koji će biti održan u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, između 11. i 22. novembra.