Novi detalji o sjednici na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici

N

Sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana rezolucija o Srebrenici, zakazana je za 23. maj ove godine, a sada su se pojavili i novi detalji vezani za tu sjednicu. 

Naime, kako se vidi na ažuriranoj listi narednih sjednica koje će Generalna skupština održati, određeno je i vrijeme kada će se održati sjednica. 

Sjednica će početi u 10:00 sati po lokalnom vremenu u Vašingtonu, što je 16:00 sati po centralnoevropskom mjerenju vremena. 
 

Tada će se razmatrati o rezoluciji o Srebrenici. 

Podsjećamo, u nekoliko navrata se govorilo o tome kada će se održati ova sjednica. Spominjao se 2. i 16. maj, ali je na kraju odlučeno da će se održati 23. maja.

Njemačka i Ruanda su predložile ovu rezoluciju, a kompletna lista kosponzora izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Također, važno je napomenuti da je niz zemalja najavio da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori, a među njima je i Crna Gora.