Opozicija u RS: Ništa od Dodikovih “prijetnji”

r
Najavljivanje strogih mjera, a zatim povlačenje i odustajanje od istih, ponovo je viđena predstava u režiji vlasti u Republici Srpskoj, izvještava BN.

Nedavno su najavljene oštre mjere ako se ne ponište odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali se ponovo ništa od toga nije ostvarilo. Krajem marta ove godine, na posebnoj sjednici Narodne skupštine, Dodik je dao rok od sedam dana da se ponište izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt. Također, zatražio je da se ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije proglase nepoželjnim.

Ako se to ne dogodi, zaprijetio je obustavom rada predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine. Na istoj sjednici, Dodik je također zahtijevao razvlaštenje Centralne izborne komisije BiH i donošenje novog izbornog zakona.

“Ne znam koliko puta smo vidjeli da Narodna skupština donosi bombastične odluke o napuštanju, neučestvovanju, povlačenju Srba, a svaki put je to bila prazna priča. Očigledno je i ovaj put tako”, izjavio je Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke.

Osim davno zaboravljenih odluka Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, opozicija posebno ističe nedavno usvojeni, ali uskoro grubo prekršeni Izborni zakon Republike Srpske.

“Prvo su rekli da će se odvojiti ako Schmidt nešto nametne, zatim da neće prihvatiti Schmidtov zakon, a onda ako CIK raspiše izbore, da će provesti svoje izbore prema svom zakonu. Taj zakon još nije stupio na snagu, pitanje je da li je Klub Bošnjaka uložio veto. Sve su to otvorena pitanja, ali SNSD će morati svojim simpatizerima objasniti ako se prijave na izbore koje je raspisao CIK, da li to znači da priznaju i CIK i Izborni zakon koji je nametnuo Schmidt”, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

“I prije se dešavalo, možda ne zbog tih razloga, ali uvijek su bile ucjene i prijetnje. To je politička trgovina, možda brutalnija i radikalnija od uobičajenih političkih poteza koji uključuju ucjenjivanja i uslovljavanja. Ovo je već viđeno, pogotovo od strane Dodika i njemu bliskih ljudi”, rekao je komunikolog Mladen Bubnjić za BN.

 

Foto: Arhiva