Sarajevo je čudo: Za 62 kvadrata stana treba platiti od 434.000 KM

r

Cijene nekretnina u Sarajevu su u stalnom porastu, a nedavno objavljeni oglasi za stanove na Grbavici pokazuju trend koji je sve više prisutan na tržištu.

Tako za stan od 56 kvadratnih metara na prvom i drugom spratu se prodaje po cijeni od 308.000 KM i predstavlja značajan izdatak za potencijalne kupce.

Međutim, oni koji su spremni investirati više mogu birati stanove na višim spratovima, treći, četvrti i peti po cijeni od preko 400.000 KM.

Ova razlika u cijenama odražava trend rastućih cijena nekretnina, posebno u traženim dijelovima grada.

Dok se stanovi na nižim spratovima mogu smatrati pristupačnijim opcijama, oni na višim spratovima nude potencijalno bolji pogled i mirnije okruženje, što može opravdati višu cijenu.

Ipak, za većinu građana, cijene nekretnina u Sarajevu postaju sve manje dostupne, posebno uzimajući u obzir prosječna primanja u zemlji. Ovo postavlja pitanje održivosti rasta cijena nekretnina i pristupačnosti stanovanja za lokalno stanovništvo.

Uzimajući u obzir ove trendove, budući kupci moraju pažljivo procijeniti svoje mogućnosti i prioritete pri odabiru stana u Sarajevu, uzimajući u obzir i dugoročne ekonomske trendove i promjene na tržištu nekretnina.

Sarajevo se nalazi na putu da postane mega grad s rastućim cijenama nekretnina koje odražavaju njegovu rastuću atraktivnost. Međutim, sa sobom nosi i pitanje pristupačnosti stanovanja za lokalno stanovništvo. Dok mnogi vide potencijal za prosperitet u ovom gradu, važno je razmotriti ravnotežu između ekonomskog rasta i socijalne pravde kako bi Sarajevo ostalo inkluzivno i dostupno svim svojim građanima.