1.CAZINSKI MARATON: Grad Cazin domaćin kultne trke

Kako smo i pisali na našem portalu, u Gradu Cazinu će se po prvi put ove godine organizovati Cazinski maraton.

Organizator ovog maratona bit će BURT (Bosnian Ultra Running Team).

Pored velike trke koja je ustvari i najvažnija, organizirat će se također i trke na 5 km, 10 km, te polumaraton.

Osim maratonske trke u sklopu ove manifestacije će biti održane i trke na 5km, 10km i polumaraton, a sve te dionice odnedavno imaju AIMS certifikat, što znači da su uredno premjerene i ukazuju na ozbiljnost pristupu organizaciji, kazao je predsjednik BURT-a, Mirsad Abdaković.

Kako je najavljeno, start ovog maratona bit će 12. augusta s početkom u 08:00 sati, a radi se o trci na 42.195 m.

Dana 22.06.2018 godine u kabinetu gradonačelnika Cazina, održan je prvi radni sastanak u vezi organizacije Cazinskog maratona koji se održava 12.08.2018 godine u organizaciji Udruženja ultramaratonaca 'BURT" Cazin i grada Cazina. Sastanku su prisustvovali direktori Javnih ustanova, predstavnik MUP-a i direktor Doma zdravlja Cazin, dr. Amir Murić.

Uvodnim riječima u ime gradonačelnika Cazina, mr.Nermina Ogreševića, obratio se savjetnik Jusuf Bajraktarević.

"Cazinski maraton je nova prava promocija našeg grada i naše lijepe BiH. Prvi put u historiji na ulicama grada Cazina ćemo uživati gledajući maratonce iz zemlje i svijeta, a možemo se i mi prijaviti pa tako učestvovati u ovom međunarodnom događaju koji će ući u svijetski kalendar maratona. Hvala našim maratoncima i klubu BURT na ovoj sportskoj i turističkoj manifestaciji. Čestitam u ime Gradonačelnika Grada Cazin svim učesnicima i neka ih prati najbolje vrijeme",kazao je Bajraktarević.

Japić Samir, koordinator projekta, ukratko je za naš portal obrazložio plan organizacije održavanja Cazinskog maratona.

"Nakon obraćanja predsjednika Udruženja ultramaratonaca "BURT" Cazin, Mirsada Abdakovića, koji je ujedno selektor i trener ultramaraton reprezentacije BiH, dogovorena su zaduženja u vezi organizacije, gdje je pored ostalih i direktor Doma zdravlja Cazin, dr.Amir Murić, također pohvalio ideju organizovanja Cazinskog maratona i stavio na raspolaganje resurse Doma zdravlja Cazin."

Na 1.Cazinskom maratonu se očekuje između 500 i 1 000 učesnika iz regiona kao i neka poznata imena kad je u pitanju ova vrsta sporta.

SVE TRKE STARTAJU U ISTO VRIJEME, 12. AUGUSTA U 08:00 SATI!

Vidimo se!