"Ali Koc i Ismail Kartal moraju dati ostavke, a ono što je Džeko napravio..."

.
Bivši fudbaler komentarisao stanje u Feneru

 

Rasprave se nastavljaju nakon što je Fenerbahče izgubio važna dva boda u gostima kod Sivasspora. Stručni štab turskog velikana pokušava podići igrače, ali sve je veći pritisak, dok se uveliko traži odlazak trenera Ismaila Kartala.

Fenerbahče je imao napornu sezonu. Početak i onaj nevjerovatan niz pobjeda kao iz snova, no kako je vrijeme odmicalo, stvari su postajale sve gore i gore. Klub sa Bosfora ispao je iz Kupa, odrekao se Superkupa Turske, ispao u četvrtfinalu Konferencijske lige od Olympiakosa, a nakon remija u Sivasu (2:2), ima čak četiri boda manje od vodećeg rivala Galatasarayja.

Ismail Kartal je jučer na treningu okupio fudbalere kako bi ih motivisao. Rekao im je da slijede "finala" i da je sada svaka utakmica takva, da još moraju vjerovati, da titula nije izgubljena. Riječ su potom dobili i kapiteni Edin Džeko i Dušan Tadić.

"Svi ćete mi biti potrebni. Moramo ustati i održati našu staru igru i zadržati entuzijazam na terenu, bez obzira na sav pritisak", govorio je Kartal.

S druge strane, nakon utakmice u kojoj je Fenerbahçe u gostima kod Sivasspora remizirao 2-2, bivši turski reprezentativac Batuhan Karadeniz dao je izjave koje su ostavile velikog traga. On je između ostalog tražio i odlaske Alija Koca, predsjednika kluba, te trener Kartala.

"Niko ne treba sanjati, ovosezonski prvak je Galatasaray. Neka vam zajednica Fenera čestita, a čestitajte i navijačima. Prvak je zasluženo Galatasaray, s pravim stvarima koje je napravio od početka sezone. Zasluženo je odrađeno, čestitam.

Galata se nije bavila glupostima kao Fenerbahče. Održali su izvanredni kongres i rekli da se povlače iz lige. Kongres je završen, ostali su u ligi, a Superkup onda daju najvećem rivalu. Taj kongres ih danas košta. Koliko god Turski savez bio u krivu, rekli su im da ne igraju utakmicu u Karagumruku i da je odgađaju, ali je Fener nije prihvatio. A danas jedva hodaju po terenu od umora", rekao je nekadašnji fudbaler Bešiktaša.

Njega je posebno zaprepastila jedna Kartalova odluka u remiju u Sivasu (2:2) u ponedjeljak. Naime, Kartal je u zadnjim sekundama ubacio Joshuu Kinga umjesto Irfana Cana Kahvecija.

"Neka mi sluga Božji priča o kralju. Irfana je zamijeni u 102. minuti. Tip je bio u igri samo minutu, čekaj malo! Ovo nije stvar logike. Niko ko se razumije u fudbal ne bi to napravio. Nasmijao sam se kad sam vidio tu zamjenu".

Potom je spomenuo i Edina Džeku.

"Trebate ciljeve. Imate igrača po imenu Džeko, koji je zauzeo 10 pozicija na terenu. Šta je Ismaile, ne vjeruješ Džeki od početka sezone koliko Okan Buruk vjeruje Icardiju! Vadili ste ga iz igre u 70. minuti, vadili ste čovjeka iz igre u svakoj prilici i stavljali Batshuayija. Napravili ste velike pogreške, gospodine! Ako je ovo prvenstvo izostalo, to je bilo zbog vas i Alija Koca".

"Momčad koju trenutno ima Fener nije ni na koji način inferiorna ili lošija od momčadi koju ima Galatasaray. Nisi mogao upotrijebiti ništa od ovoga. Naljutio si Tadića na sebe, naljutio si Džeku, napravio si gluposti! Sada bi se svi klubovi trebali očitovati i čestitati ovosezonskom prvaku Galatasarayu. Šampion je postao Galatasaray, ekipa koja je zaslužila naslov prvaka", dodao je Karadeniz, koji nikako ne shvata odluku Kartala u prošlom meču.

"Zaboga, neka mi netko objasni zašto je Ismail Kartal uveo Kinga u igru ​​s preostalom minutom. Valjda je trener pomiješao utakmice, mislio da će ova utakmica ići na penale kao utakmica Olympiakosa. Zašto biste napravili takvu promjenu u zadnji tren kada vam treba gol? Čovjek izlazi, prošlo je 30 sekundi, igrač koji je ušao prošao je 30 sekundi. Promjena se vrši s preostalom 1 minutom da usporite igru i uštedite na vremenu, a ne kada vam treba gol".

Za kraj je rekao: "Ostala je još samo jedna stvar za napraviti sada. Ispali ste iz Kupa Turske, Superkup ste dali suparniku, Evropa je postala san, a liga je nestala. Jedino što treba učiniti je da Ali Koc i İsmail Kartal podnesu ostavke. Poštovani predsjedniče, žao mi je, i vi ste stali iza ismaila Kartala".

"Džeko je ljutito izašao s terena i otišao u svlačionicu. S potpunim pravom. Razumljivo mi je što je to napravio. Taj čovjek je trebao ostati na terenu, dovraga. On je tu da donosi golove i titule, a on ga vadi u 70. minuti", zaključio je nekadašnji turski reprezentativac.

Kartal je kod rezultata 1:1 u 71. minuti napravio trostruku izmjenu, a mnogi su se iznenadili što je odlučio iz igre izvesti i Džeku iako nije prvi put da trener istanbulskog kluba to radi Dijamantu.