Dvije godine od smrti legendarnog Ivice Osima: Na Barama se okupili rodbina, saigrači i prijatelji

c

U Sarajevu je danas na gradskom groblju Bare obilježena druga godišnjica od smrti Ivice Osima, na kojoj su prisustvovali rodbina, saigrači i prijatelji nezaboravnog bosanskohercegovačkg fudbalera i trenera.

Legendarni Ivica Osim nas je zauvijek napustio u mjesecu svog rođenja.

I danas su se 1. maja u Aleji velikana okupljanjem prisjetili ljudskih i profesionalnih zasluga ovog bosanskohercegovačkog sportskog velikana.

Prisutnima su se obratili nekadašnji fudbaler Željezničara Rade Matić, doktor 'Plavih' Josip Jurišić i novinar Muhamed Bikić.

Bikić je najavio dokumentarni film u produkciji Federalne televizije, sa istim nazivom kao adresa na kojoj danas stanuje stadion Grbavica - Bulevar Ivica Osima.

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, a nogometnu karijeru je počeo u Željezničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. kada odlazi u nizozemski Zwolle. Ubrzo se vraća u Željezničar, a 1970. prelazi u Francusku gdje je nosio dresove Strasbourga, Sedana i Valenciennesa.

Po završetku igračke karijere postao je trener Željezničara na čijoj klupi je sjedio od 1978. do 1986. godine kada je preuzeo reprezentaciju Jugoslavije na čijoj klupi je ostao do 1992. godine.U sezoni 1991/1992 je vodio beogradski Partizan, a potom je prešao u Panathinaikos. Od 1994. do 2002. godine je vodio Sturm kojeg je pretvorio u austrijskog velikana, a 2003. godine je otišao u Japan.

Vodio je JEF United do 2006. kada je postao selektor Japana. Osim je 16. novembra 2007. godine doživio moždani udar zbog čega je morao završiti trenersku karijeru.

Prvog maja 2022. godine, u 81. godini, samo pet dana prije rođendana, Ivica Osim umro je u Gracu, gradu u kojem je krajem prošlog vijeka postao ikona, ostavivši neizbrisiv trag na mjestu trenera Šturma.