Osam igrača koji bi ovog vikenda mogli postići gol svojem bivšem klubu

Vikend je u toku te su pred nama kola četiri od najboljih liga na svijetu. Na programu je pregršt velikih utakmica koje će za neke pojedince biti posebno emotivne s obzirom da će ih dosta igrati protiv svojih bivših saigrača odnosno protiv kluba u kojem su pružali svoje najbolje partije i napravili ime za sebe u evropskom fudbalu. Iako je bilo mnogo više, izdvojili smo čak 8 igrača koji će sasvim sigurno igrati protiv svojeg bivšeg kluba u kolu koje je pred nama i koji će predstavljati jednu od većih opasnosti po gol istog.

1. Simone Zaza (Torino)

Bivši reprezentativac Italije je kao i prošle sezone više vremena proveo na klupi Torina nego što je utakmice počinjao od prve. Međutim, Zaza nije bez razloga igrao za Juventus i predstavljao svoju državu na Euru 2016. tako da je riječ o vrlo sposobnom napadaču. Andrea Belotti će uvijek biti prvi napadač u sastavu Waltera Mazzaria ali budući da je u ovom kolu Serie A Torino domaćin protiv ekipe Sassuola i da će ići po sva tri boda, društvo u napadu kapitenu Torina mogao bi praviti upravo bivši napadač Sassuola. Zaza je igrao za brojne klubove u Italiji ali nema sumnje da je najbolje partije pružao upravo u zeleno-crnom dresu, postigavši 20 golova u pune dvije sezone za ovaj klub. Štaviše, bivši igrač Valencie je na obe posljednje utakmice za Torino protiv Sassuola postizao po gol što potvrđuje da je Zaza jako raspoložen kada igra protiv svoje bivše ekipe a Mazzari to itekako dobro zna.

2. Mattia Destro (Đenova)

Za Destra je prošla godina bila najgora u njegovoj karijeri shodno tome da je upisao samo pet startova u ligi i samim time postigao „samo“ četiri gola za cijelu godinu. Neprihvatljiv učinak za nekadašnju devetku Rome i budućeg predvodnika talentovane generacije italijaskih napadača kojeg je, zanimljivo trenutni prvi špic Vučice Edin Džeko zapravio naslijedio u Romi 2015. godine. Ove zime Destro je napustio Bolognu i vratio se u Đenovu u kojoj je počeo svoju karijeru. Poslije je najefikasniji bio u redovima Rome koja ga je proslijedila Milanu koji ga se nakon nepunih pola godine riješio. Upravo u ovom kolu Đenova dočekuje Romu a Destro će biti maksimalno motivisan da se nametne u svom novom,starom klubu odličnom partijom protiv kluba u kojem je sad, već prije više od pola decenije sjajno igrao.

3. Javier Hernandez (Sevilla)

Najveći derbi u ovom kolu La Lige bit će svakako susret Seville i Real Madrida. Ovo bi ujedno mogla biti i posljednja utakmica za popularnog Chicarita u klubu iz Andaluzije s obzirom da su glasine sve jače o njegovom eventualnom prelasku u LA Galaxy. Ima li boljeg načina da se oprosti od navijača nego da jednom od najvećih rivala i svojem bivšem klubu Real Madridu postigne pogodak i nanese veliki poraz. Reprezentativac Meksika se nije dugo zadržao u kraljevskom klubu, igrajući samo jednu sezonu gdje je bio zamjena za Karima Benzemu. Ipak, bez obzira što je skupio jedva 1000 minuta na terenu uspio je postići respektabilnih devet golova u svim natjecanjima. Real ga je naredne godine prodao Bayer Leverkusenu gdje je bivši igrač Manchester Uniteda pružao svoje najbolje partije, pokazavši ljudima iz Madrida da su pogriješili što su ga se tako lako odrekli. Hernandez od tada nikada nije igrao protiv Reala i sada će napokon imati priliku da pomrsi račune klubu koji se bori za titulu prvaka ove sezone.

4. Chris Wood (Burnley)

Reprezentativac Novog Zelanda je nepune tri godine u Burnleyu ali već sada ima skoro 30 ligaških golova na svom kontu. Tu formu je malo ko mogao očekivati dok je bio član generacije Leicestera koja je izborila plasman u prvu ligu Engleske, ligu čiji bi bili prvaci za samo dvije sezone. Nažalost po Wooda, on nije imao šansu da slavi budući da je te sezone zbog malog broja golova i velike konkurencije u napadu bio prodat Leeds Unitedu. Tamo je kako to obično biva igrao svoj najbolji fudbal i bio najbolji strijelac Championshipa. Zato nije bilo ni čudo kada je Burnley platio rekordnih 16 miliona Eura da ga dovede na Turf Moor. Vrlo malo novca za napadača koji će svake sezone zabiti dvocifren broj golova u jednoj od najjačih liga svijeta. Upravo na Turf Moor ovog kola dolazi ekipa Leicestera, ekipa koja se prema Woodu nije korektno ophodila, ne davajući mu mnogo prostora za igru tako da će visoki napadač biti centralna figura u nedelju kada bude ugostio svoju bivšu ekipu.

5. Ettiene Capoue (Watford)

U prvoj utakmici današnjeg programa Premier Lige sastaju se Watford i Tottenhem. Zamjenik kapitena Pčelica Ettiene Capoue bit će jedan od najmotivisanih na terenu shodno tome da je najveći transfer u svojoj karijeri napravio upravo u Tottenhem 2014. godine iz francuskog Toulousa. Francuz se na White Hart Laneu zadržao samo dvije godine gdje je igrao dosta malo za igrača njegovih sposobnosti. Brzo su ga se odrekli poslavši ga u Watford gdje je u svojoj drugoj sezoni bio najbolji igrač u klubu postigavši čak 7 golova sa pozicije centralnog veznog. Trenutno bi itetako dobro došao sastavu koji vodi Jose Mourinho s obzirom da im fali igrača na sredini terena njegovog kvaliteta. Capoue je jedan od najstandardnijih igrača u svojoj ekipi i treba očekivati vrlo dobru partiju, pa što ne i gol protiv kluba koji ga se kao što smo rekli vrlo lako, bez potrebe odrekao.

6. Gerrard Moreno (Villarreal)

Espanyol se grčevito bori za opstanak ove sezone i neće moći očekivati nimalo milosti kada budu gostovali Villarrealu kojeg predvodi njihov nekadašnji, pa vjerovatno i najbolji napadač u posljednjih 10 godina Gerrad Moreno. Reprezentativac Španije je dijete Villarreala, ali i dijete kojeg se popularna Žuta Podmornica zapravo odrekla prije skoro pet godina kada ga je prodala upravo Espanyolu. U klubu iz Barselone se Moreno nametnuo kao jedan od najboljih Španskih napadača postigavši čak 16 golova u svojoj posljednjoj sezoni. To je bilo dovoljno Villarrealu da ga pretprošle sezone vrati u svoje redove. Međutim, u posljednje vrijeme Moreno je izgubio tu efikasnost koja ga je krasila u prvom dijelu sezone. Naime, bivši igrač Mallorce nije postigao gol na posljednjih osam utakmica i iako u narednoj igra protiv kluba u kojem je uslovno rečeno oživio karijeru, gledat će da upravo protiv Espanyola što brže prekine tu crnu seriju.

7. Diego Perrotti (Roma)

Mattia Destro nije jedini koji će na meču Đenove i Rome igrati protiv svojeg bivšeg kluba, tu je i nekadašnji reprezentativac Argentine Diego Perrotti. I on se kratko zadržao u Đenovi igrajući samo sezonu i po ali je za to vrijeme itekako ostavio odličan utisak. U svojoj prvoj sezoni bio je jedan od tri najbolja lijeva krila u ligi što ga je preporučilo Romi koja je tu sezonu završila na visokoj drugoj poziciji. Perrottiu je ovo četvrta sezona u rimskom klubu i iako je u prethodnim bio ponekad starter, ponekad rezerva, trenutno je u odsustvu Justina Kluiverta zacementirao mjesto u prvih 11 te će na utakmici protiv Đenove u kojoj će Roma ići na pobjedu biti, pored Edina Džeke najveća opasnost po gol svojeg bivšeg kluba koji se i ove sezone bori za opstanak.

8. Sergio Canales (Real Betis)

Nećemo se ogriješiti ako kažemo da je Canales bio najbolji igrač kluba iz Andaluzije prošle sezone i istovremeno jedna od najvećih grešaka Real Sociedada koji ga je bez obeštećenja prošle sezone pustio u redove svojih rivala. Upravo ova dva kluba igraju jedan protiv drugoga u ovom kolu a neće biti igrača koji će biti više raspoložen od Canalesa. U Baskiji se zadržao punih pet godina gdje je u prve tri bio konstantno povrijeđen dok je u posljednje dvije vrlo često grijao klupu. Za Canalesa se uvijek znalo da posjeduje izuzetan individualni kvalitet, zato je i kao vrlo mlad igrao za najveće klubove u Španiji poput Valencie i Real Madrida. U Sociedadu se trebao afirmisati kao jedan od budućih vođa reprezentacije Španije. Međutim, do toga nije došlo i bivši igrač Racinga je morao naći novu sreću u Betisu i možemo reći da mu se taj transfer isplatio. U svojoj prvoj sezoni za Betis Canales je u ligi počeo čak 30 utakmica od prve minute , plus još 13 u ostalim takmičenjima. Odlične igre su mu čak donijele i njegov prvi nastup za seniorsku reprezentaciju Španije, poziv koji je čekao dugo, dugo godina. S nestrpljenjem i mi čekamo da vidimo kakvu će Canales partiju pružiti protiv kluba u kojem mu jednostavno, uprkos pet dugih godina nije bilo suđeno da uspije.