Konačno kreće PL BiH, na šta će ličiti to niko ne zna

Premijer
Nakon pauze od pet mjeseci Premijer liga Bosne i Hercegovine vraća se u naše živote.

 

To je možda i najbitnija, ali i jedina poznata stvar u cijeloj priči. Sve ostalo je velika nepoznanica. Forma igrača, kvalitet i nivo na kojem se nalaze fudbaleri, stadioni bez gledalaca, pandemijski protokoli, sve to skupa donosi velike upitnike iznad glava svih onih kojim je stalo da prate domaće ligaško natjecanje. Čini se da samo dragi Bog zna, kako će i na šta ličiti m:tel Premijer liga Bosne i Hercegovine.

Liga ima novog sponzora. Nakon godina "vladavine" BH Telecoma, u naredne tri godine liga će nositi ime po drugom operateru, koji je na konkursu dao najbolju ponudu i samim tim postao novi generalni sponzor takmičenja.

Prvi će na teren fudbaleri Slobode i Radnika, čiji susret počinje u 17:30, dok je za 18 sati zakazan susret u Banjoj luci gdje gostuje ekipa Mladosti. Zrinjski i Olimpik na centar izlaze u 20 sati, dok je duel na Grbavici zakazan za 20:30.

Upravo je duel na Grbavici možda i najinteresantniji susret dana, u kojem se sastaju stari rivali Željezničar i Velež.

Tim Amara Osima ima dosta problema sa povredama nekolicine važnih igrača, od kojih bi svakako izostanak Semira Štilića bio najveći hendikep za ekipu Željezničara. Ipak, Plavi žele pobjedom otvoriti prvenstvo i to je primarni cilj u ovom duelu. Na Grbavici još pamte šokantan poraz u prethodnoj sezoni, pa je to dodatni motiv za trijumf u ovom duelu. Nekoliko izmjena tokom prelaznog roka, u potpunosti su promijenili fizionomiju tima, ali bez obzira na sve Osim neće odustati od svog načina igre i borbe za pobjedu u svakom duelu.

Velež dolazi dosta iskusniji u odnosu na prethodnu sezonu. "Prebolovali" su dječije bolesti povratnika u najviši rang takmičenja, a ambicije Mostaraca ove sezone su borba za nastup u Evropi i svakako da u svakom susretu žele ostvariti maksimum. U ovom momentu Dudićev tim bi sigurno bio zadovoljan svakim ishodom osim poraza. Rođeni nisu mnogo mijenjali tim, što je svakako dodatni bonus za trenutnu situaciju.

Mostarski Zrinjski je jedan od favorita prvenstva, a Plemići će na otvaranju sezone ugostiti ekipu povratnika u Premijer ligu sarajevski Olimpik. Mostarci su se tokom pauze odlučili izmijeniti kompletan vezni red, u svoje redove su vratili Todorović, koji je sa Bilbijom i Filipovićem u tandemu donio posljednji trofej prvaka u Mostar, pa se nadaju da će im to dodatno povećati ambicije.

Olimpik je uspio nakon tri sezone izboriti povratak u društvo najboljih. Vukovi sa Otoke su relativna nepoznanica svim ekipama u ligi. Kadar sa kojim su ostvarili promociju u viši rang, dodatno su osnažili sa nekoliko imena i bit će to tim koji je mješavina mladosti i iskustva. S obzirom na to da su njihove ambicije jasne, a to je ostanak u društvu najboljih, svjesno su sastavili ekipu, koja u potpunosti može ostvariti zacrtanji cilj. Predvođeni sa klupe Darkom Vojvodićem, sigurno smo da će njegov tim biti tvrd orah za sve u ligi.

Borac ima možda i najlakši zadatak u prvom kolu. U goste im dolazi ekipa Mladosti, koja je imala velike probleme sa koronavirusom u prethodnih par mjeseci. Pitanje je u kakvoj se formi nalaze Kakanjci, ali svakako da nisu u nekom sjajnom izdanju. Sa druge strane, Banjalučani žele sigurnim trijumfom otvoriti sezonu, a čini se da je upravo ekipa Mladosti idealan protvinik za njih u ovom momentu.

Sloboda i Radnik igraju duel u kojem je jako teško prognozirati konačan ishod. Obje ekipe su velika nepoznanica, doživjele su dosta promjena, neki od klučnih igrača su napustili klubove, pa su i Crnogorac i Petrović tokom pripremnog perioda morali u potpunosti mijenjati svoje ekipe.

Kako će ekipe izgledati u takmičarskim utakmicama ostaje da se vidi, jer je jako teško reći bilo šta nakon ovoliko dugačke pauze. Možda je i najbitniji podatak da je došlo vrijeme da lopta krene bh. terenima, a vjerovatno ćemo kako sezona bude odmicala vidjeti bolje partije ekipa.