Pjanić za AJB: Poklanjam sve trofeje sinu Edinu

Impresivna igračka karijera Prosinečkog trebala bi koristiti u stvaranju jake bh. reprezentacije, ističe Pjanić.

Miralem Pjanić imao je sjajnu sezonu u Juventusu i osvojio drugi put zaredom duplu krunu u Italiji. Tako je Pjanić postao prvi bosanskohercegovački fudbaler u istoriji koji je ostvario podvig vrijedan svake pohvale. Izvanredni veznjak bh. reprezentacije koji je došao iz Rome 2016. godine u „Staru damu“, za čije usluge prema pisanju evropskih medija interesovanje pokazuju španski velikani Real i Barcelona, te šampion Engleske Manchester City, postigao je pet golova i zabilježio osam asistencija u Seriji A u prošloj sezoni.

Koliko je „Mali Princ“ bitan za igru torinskog giganta vidjelo se u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Reala (0:3) u kojoj nije imao pravo nastupa, dok je u revanšu kada je Pjanić igrao na „Santiago Bernabeu“, odnos snaga bio potpuno drugačiji i tek je primljeni gol iz penala u finišu odlučio da madridski tim prođe dalje nakon što su gosti anulirali minus od tri pogotka iz prvog meča. Ako 28-godišnji Pjanić ostane u Juventusu, za koji je vezan ugovorom do 30. juna 2021, jasno je da će imati ogroman motiv da osvoji trofej Lige prvaka, pošto je i po dolasku u torinski tim rekao da je došao u njega kako bi osvajao trofeje.

Činjenica da je Pjanić izrastao u jednog od najboljih svjetskih veznih fudbalera može radovati selektora Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog, jer će Miralem biti jedan od glavnih aduta u borbi za plasman bh. tima na Evropsko prvenstvo 2020. On posjeduje ogromno iskustvo u državnom timu BiH, za koji je odigrao 77 utakmica i postigao 12 golova.

Sa Pjanićem smo razgovarali o nadmoći Juventusa u Italiji, šansama BiH da se plasira na EP, selektoru Prosinečkom i promjenama u igračkom kadru bh. reprezentacije, te favoritima i mogućnostima Hrvatske i Srbije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

  • Šta je presudilo da Juventus osvoji sedmu uzastopnu titulu i tako nastavi dominaciju u Seriji A?

- Sigurno da je presudna bila pobjeda nad Interom sa 3:2 na gostovanju u Milanu tri kola prije kraja prvenstva. Pokazali smo snagu i karakter u dramatičnoj završnici, preokrenuvši ishod utakmice koju smo gubili 1:2 u svoju korist. Osim toga, Juventus je igrao u najboljoj formi tokom cijele sezone, zabilježio 30 pobjeda i ispunio očekivanja navijača osvajanjem prvog mjesta.

Koliko Vam znači osvojena druga dupla kruna u nizu i da li ste je očekivali prije početka sezone?

- Puno mi to znači jer osvojiti dvije duple krune u dvije sezone je svakako velika stvar. Ponosan sam zbog toga i sve trofeje poklanjam sinu Edinu. Lijepo je biti najbolji u Italiji i to se uvijek traži od Juventusa. Dolaskom u Juventus, moje želje su išle u pravcu da nastavimo sa osvajanjem trofeja u Italiji i radujem se tome. 

  • Jeste li zadovoljni svojim igrama u protekloj sezoni?

- Što se tiče mojih igara, zadovoljan sam, mada uvijek može bolje. Po dolasku u Juventus, naišao sam na lijep prijem što mi je pomoglo da se brzo uklopim u ekipu i u protekle dvije sezone ostvarim uspjehe koji mi predstavljaju lično zadovoljstvo. Nakon reprezentativnih utakmica Bosne i Hercegovine slijedi kraći odmor, a poslije toga pripreme za novu sezonu u kojoj želim igrati još bolje kako bi doprinosio uspjesima svog tima i bh. selekcije.

  • Može li bh. reprezentacija kroz Ligu nacija i kvalifikacije izboriti prolaz na Euro 2020?

- Mislim da se možemo plasirati na Euro, ako damo 200 posto mogućnosti. Prvi put imamo i takmičenje u Ligi nacija, koje takođe kao i kvalifikacije, pruža šansu za odlazak na prvenstvo Starog kontinenta. Nadam se da nećemo propustiti naredne prilike, mada neće biti nimalo lako plasirati se među 24 najbolje selekcije Evrope, pošto je sve više kvalitetnih reprezentacija. Važno je da imamo kontinuitet dobrih igara kako bismo ostvarili zacrtani cilj. 

  • Kakve su šanse BiH za prvo mjesto u grupi 3 divizije B Lige nacija, gdje će igrati protiv Sjeverne Irske i Austrije?

- Danas ne smijemo nikoga potcijeniti. Kao što sam rekao, moramo biti pravi i uz maksimalan angažman svih igrača, dobar rezultat ne bi trebao doći u pitanje. Velikim zalaganjem u svakoj utakmici tim će izgraditi prepoznatljivu igru, a povoljni rezultati bi donijeli povećanje samopouzdanja, što je veoma bitno.

Kakvi su utisci o selektoru BiH Robertu Prosinečkom i da li se on izdvaja po nečem u svom radu?

- Svaki selektor ima svoj način rada, pa tako i Prosinečki. On je bio veliki igrač i sigurno da ima značajno iskustvo koje će nam koristiti u narednim kvalifikacionim utakmicama. Kao fudbaler Prosinečki je bio svjetski (sa omladinskom reprezentacijom Jugoslavije 1987. u Čileu) i evropski prvak (sa Crvenom zvezdom 1991), igrao u Realu i Barceloni, dok je kao trener sticao iskustvo radeći u selekciji Hrvatske, Crvenoj zvezdi, turskom Kayserisporu i kao selektor Azerbejdžana. 

  • Da li će BiH nadoknaditi odlaske Vedada Ibiševića, Senada Lulića i Harisa Medunjanina?

- Smjena generacija je neminovna i moramo ići dalje, te gledati u budućnost. Nedostajaće nam takvi igrači, koji su dali mnogo bh. timu u proteklom periodu. Imamo talentovanih mladih igrača koji će vremenom doći do izražaja i trebali bi predstavljati okosnicu našeg tima. U kombinaciji sa iskusnijim reprezentativcima i uz pomoć stručnog štaba, mladi igrači će radom na treninzima i utakmicama imati priliku da pokažu fudbalsko umijeće.

  • Ko su favoriti predstojećeg, 21. Svjetskog prvenstva u Rusiji?

- Na Svjetskom prvenstvu nastupiće dosta ekipa koje su kvalitetne, tako da ne bih mogao izdvojiti nijednu reprezentaciju da je favorit. Uvijek na visok plasman i osvajanje titule pretenduju Španija, aktuelni svjetski prvak Njemačka... Teško je predvidjeti da li će se desiti neka veća iznenađenja tokom prvenstva.

  • Smatrate li da Hrvatska, koja od 1998. kada je osvojila bronzanu medalju nije prošla u drugi krug, može biti prijatno iznenađenje SP-a, s obzirom na to da ima igrače koji su važne poluge u vrhunskim evropskim ekipama?

- Hrvatska ima dobru reprezentaciju i igrače koji igraju u najjačim ligama. Uvjeren sam da može otići daleko na Mundijalu i želim joj sreću. Ona će Hrvatskoj biti potrebna jer Argentina, Nigerija i Island kao protivnici u grupnoj fazi zaslužuju respekt i neće imati lagan zadatak na tom putu.

  • Kakve su šanse Srbije da prođe dalje u grupi E sa Brazilom, Švicarskom i Kostarikom?

- Mislim da bi reprezentacija Srbije mogla proći grupnu fazu jer ima kvalitet za prolaz u osminu finala. Predviđam da će biti žestoka borba Srbije za drugo mjesto sa Švicarskom i Kostarikom, koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu iznenadila plasmanom u četvrtfinale.