Ronaldo u Juventusu dobio način za izbjegavanje poreza

Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo, 33) novi je igrač Juventusa. Italijanski prvak platio ga je 105 miliona eura, a Portugalac je potpisao ugovor na četiri godine i zarađivat će 30 miliona eura po sezoni.

- Nije mi žao što sam otišao iz Reala. Ovdje sam jer sam želio novi izazov. Igrači mojih godina odlaze u zemlje poput Kine, veoma sam zahvalan Juventusu što mi je dao ovu priliku - rekao je Ronaldo na službenom predstavljanju. 

Osim za nastavak karijere, Juventus mu je dao i odličnu priliku za - izbjegavanje poreza. Ronaldo je odavno u "ratu" s poreznim obvezama, a nedavno se nagodio sa španskim vlastima i platio 18 miliona eura kazne zbog neplaćanja poreza.

Ronaldo puno više zarađuje od sponzorskih ugovora nego od klupske plaće, što je bio i problem u parnici sa španskom državom, no dolaskom u Italiju Ronaldo je to izbjegao. Naime, italijanska vlada je prošle godine donijela zakon prema kojem sve osobe koje prijave boravište i rade u Italiji ne moraju platiti porez na novac koji zarade izvan Italije, odnosno to izbjegavaju plaćanjem fiksne stope od 100.000 eura na godinu. Isto vrijedi i za članove njihove porodice za koje fiksna stopa iznosi 25.000 eura. 

U prijevodu, Ronaldo će platiti 100.000 eura poreza za 80-ak milion eura godišnje zarade od sponzorskih ugovora, dok bi na to u Španiji morao platiti oko 40 posto. Ronaldo, Mesi (Lionel Messi), Nejmar (Neymar) i društvo upali su u probleme, iako su redovno plaćali poreze. Sve one parnice koje su se spominjale pojavile su se nakon što se zakon u Španiji promijenio, a isti je onda španska vlada pokušala retroaktivno primijeniti na nogometaše koji zarađuju golemi novac od sponzorskih ugovora.

Po dolasku u Italiju Ronaldo je rekao da je odabrao Juventus zbog velikog poštovanja koje su mu njegovi navijači iskazali tokom četvrtfinalne utakmice prošlosezonske Lige prvaka te zbog novih izazova koje želi u svojoj karijeri. U nekim aspektima mu, čini se, ipak odgovara puno manje izazova.