UEFA želi ukinuti VAR tehnologiju u Ligi prvaka

asdasd
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) planira privremeno ukinuti VAR tehnologiju za utakmice Lige prvaka kako bi u potpunosti mogli ispoštovati sve procedure s mjerama protiv pandemije koronavirusa.

Pandemija virusa Covid-19 u potpunosti je obustavila sport i nogomet u čitavom svijetu, a tek u rijetkim državama još uvijek se igraju nacionalna prvenstva.

Skoro mjesec i po dana od proglašenja pandemije naziru se prvi datumi kada bi se prvenstva koja nisu zvanično prekinuta mogla nastaviti, a španski RMC Sport piše da će UEFA u četvrtak na sastanku predložiti ukidanje VAR tehnologije kako bi maksimalno ispoštovali preporuke Svjetske zdravestvene organizacije.

Prema pisanju ovog, ali i drugih španskih i evropskih medija, razlog leži u činjenici da je nemoguće da sudije ne budu u jednoj prostoriji, čime bi se prekršile mjere socijalne distance, kao jedan od glavnih savjeta WHO-a u borbi protiv koronavirusa.

Također, pominje se mogućnost da UEFA predloži neki način na koji bi sudije posebno bile izolovane u VAR sobi, no čini se da je je ukidanje ove tehnologije ipak realnija mogućnost.