Zrinjski i Sarajevo danas igraju veliki derbi u Mostaru, Borac gostuje u Širokom Brijegu

nogomet
Danas se igraju tri utakmice 9. kola m.tel Premijer lige BiH, a u centru pažnje svakako je veliki derbi u Mostaru u kojem se sastaju Zrinjski i Sarajevo.

 

Mostarci su nakon evropske avanture konačno zaigrali i u prvenstvu (pet utakmica manje op.a.) i odmah se potvrdilo da je za bh. timove vrlo nezgodno da se poslije nastupa u Evropi "prebace" na domaća takmičenja.

Zrinjski je izgubio u derbiju od Borca i pod određenim pristikom dočekuje Sarajevo koje je u posljednje dvije utakmice najavilo izlazak iz krize, a eventualnim pozitivnim rezultatom Pod Bijelim brijegom potvrdilo bi da su podigli formu.

"U Sarajevu je bilo dosta promjena, došao je i novi trener. Motorični su, dosta kombiniraju i dolaze do protivničkog gola, stvaraju puno prilika i morat ćemo biti na visokom nivou, pogotovo što se radi o derbiju. Po meni susret Zrinjski – Sarajevo je jedan od najvećih derbija u ovoj ligi, i po trofejima, i po imenima klubova", najavio je utakmicu trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

S druge strane, Feđa Dudić je istakao da je Evropa ostavila danak na Mostarcima.

"S obzirom na kvalitet Zrinjskog, sigurno je jedna od najtežih utakmica. Međutim meni je uvijek bilo drago igrati derbi utakmice gdje i kvalitet dolazi do izražaja, da i ti odmjeriš da vidiš na kojem si stadiju. Mislim da utakmica dolazi u jako dobro vrijeme za nas, povezali smo tri dobre utakmice, zadnju smo i pobjedili nakon čega sigurno samopouzdanje raste. Zrinjski je izmoren od Evrope, možda više psihički nego fizički, jer primiti gol u onakvom trenutku utakmice jako boli, već je ostavilo posljedice na utakmici protiv Borca, gdje je bez obzira i teren što je bio loš za igru, sigurno da nisu bili na pravom nivou. Očekujemo i taj neki psihološki trenutak koji kod njih nije u najboljem redu, da probamo da to iskoristimo i da se prezentujemo u što boljem izdanju", kazao je Dudić.

Pravdu u derbiju između Zrinjskog i Sarajeva dijelit će Luka Bilbija iz Prijedora.

U preostala dva meča sastaju se hercegovački rivali Leotar i Posušje, dok bi zanimljivo trebalo biti i na Pecari gdje će Široki Brijeg dočekati banjalučki Borac.

Rezultati i raspored 9. kola Premijer lige:

Subota, 3. septembar:

Sloboda – Sloga 4:2

Nedjelja, 4. septembar:

Leotar – Posušje (17 sati)

Zrinjski – Sarajevo (19, Moja TV)

Široki Brijeg – Borac (19, Arena Sport)

Ponedjeljak, 5. septembar:

Velež – Tuzla City (17, Arena Sport)

Željezničar – Igman (19, Moja TV)