Američko oružje za ometanje ruskih i kineskih satelita bit će spremno do 2024. godine

.

Planirani prijenosni uređaj za elektronsko ometanje namijenjen "borbi" protiv kineske i ruske tehnologije u svemiru kasni dvije godine, no bit će spreman do sljedeće, saopćile su Američke svemirske snage.

Bloomberg piše da će oružje pod nazivom Meadowlands, koje je razvila kompanija L3 Harris Technologies, a koje je trebalo biti već isporučeno, biti spremno za korištenje naredne godine. Riječ je o novoj ratnoj opremi, koja sadrži tanjire poput radara postavljene na prikolice s točkovima, kako bi bila što pokretnija.

Američke svemirske snage su najavile planove za proizvodnju do 30 jedinica, problemi uočeni tokom testiranja su riješeni, a program napreduje u finalnu fazu integracije i testiranja. Pomenuti problemi su rezultat neočekivanih izazova te su zahtijevali komplekse promjene podsklopova.

Prema godišnjoj procjeni prijetnje koju pravi Ured direktora Nacionalne obavještajne službe, Kina posjeduje oružje dizajnirano za napad na satelite koji pripadaju SAD-u i saveznicima. Zvaničnici su rekli da novi sistem za ometanje neće stvoriti svemirski otpad jer emituje energiju dizajniranu da izazove privremene "reverzibilne" smetnje komunikacijskih satelita. Program Meadowlands košta od 219 miliona američkih dolara te predstavlja moderniju verziju Counter Communications Systema koji je postao operativan početkom 2020. godine.

Umjesto 14 nosača za opremu koje ima prethodni sistem, Meadowland ima tanjire/antene nalik radaru montirane na prikolice na točkovima sa samo dva nosača, što omogućava jednostavnije postavljanje.

Prema riječima general-majora Gregoryja Gagnona, zamjenika načelnika svemirskih operacija za obavještajne poslove u svemirskim snagama, otprilike polovina od više od 700 kineskih satelita koristi se za daljinsko otkrivanje, obavještajne poslove, nadzor i izviđanja.

"Njihova orbitalna armada satelita može nas pratiti, 'osjetiti', vidjeti te povezati te podatke sa svojom mrežom, što dovodi američke snage u opasnost na način na koji nikad nismo razumjeli niti se suočiti s tim do danas", zaključio je Gagnon.