Banjalučki miting kao specijalna operacija uz podršku Beograda: Podgrijavanje atmosfere, veličanje zločinaca i negiranje genocida

r
Četvrtak, 18. april, ostat će upamćen kao jedan od onih dana kada je u javni prostor Bosne i Hercegovine iznesena ogromna količina političkih bljuvotina. "Zasluge" idu političkom vrhu bh. entiteta RS i Republici Srbiji.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici koja treba biti izglasana u Ujedinjenim nacijama (UN) 2. maja izbacila je ono najgore iz Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i njihovih poslušnika, klimača glavama, botova i simpatizera koji za jednodnevni izlet, sendvič i flašicu vode aplaudiraju kada se minimizira najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i dok se iznose najveće laži.

U cijeli svijet ponovo su odaslane slike iz centra Banje Luke gdje su bile razvijene zastave s likom svjetski poznatog krvoloka, presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića dok se istovremeno s bine pokušavao minimizirati njegov srebrenički "poduhvat" koji je Međunarodni krivični sud u Hagu proglasio genocidom.

Izvinio se Dodik, kaže, bila je to greška Vojske RS-a. Priznaje da su napravili zločin, ali genocid negira. Opet. A Tužilaštvo BiH i dalje se pravi mrtvo.

Iako je već svima poznato, ipak podsjetimo da je Dodik javno govorio kako on zna da se u Srebrenici dogodio genocid, a te 1995. godine Dodik je bio politički aktivan što znači da je bio informisan o svim dešvanjima. Ipak to mišljenje je u međuvremenu promijenio, vjerovatno kada je shvatio da mu priznanje genocida ne donosi političku korist.

"Ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu. I to je nesporna pravna činjenica".

"Ako im prođe ovo, na dan kada se bude odlučivalo u New Yorku, naša vlada i rukovodstvo će provesti cijeli dan u Srebrenici da im pokažemo da Srebrenica pripada Republici Srpskoj i da se ne stidimo Srebrenice. A već sljedeći dan, šta god tamo napisali, molim vas ne čitajte. Ništa se provesti neće. Ništa neće ući u udžbenike, nećemo im dati značaj, okrenite glavu kada vas neko napomene na to. Nećemo imati odnos prema tome."

Ovo su Dodikove riječi sa mitinga. Na rezoluciju o Srebrenici on je pozvao srpski narod da okrene glavu. Na genocid da okrenu glavu, baš onako kako on okreće glavu od istine, koju je znao, kako je sam govorio.

Uz zastave zločinca Ratka Mladića, jučer su se vijorile i zastave ruskog predsjednika Vladimira Putina dok se njegova tzv. specijalna vojna operacija, odnosno agresija na Ukrajinu, veličala, također s bine i iz usta političara na vlasti. Neki od političara su kazali i da im je "žao što se specijalna operacija nije proširila dalje u Evropi" što predstavlja samo još jedan alarm za sve.

Podršku očajnoj, šovinističkoj i nacionalističkoj predstavi dala je Republika Srbija jer su i njeni visoki funkcioneri, poput Ane Brnabić, bili rame uz rame sa Dodikom, Željkom Cvijanović, Nenadom Stevandićem i ostatkom banjalučke kamarile. No, učesnici nisu marili ni jedni za druge, pa je tako Darko Banjac (NPS) ponižavajući EU direktno uvrijedio i Anu Brnabić kao pripadnicu LGBT populacije.

U vremenu visokih tenzija, politički lideri bh. entiteta RS i države Srbije svjesno podižu ulog i idu do krajnjih granica istovremeno provocirajući i vrijeđajući sve one koji se ne slažu s njihovom vizijom.

Vučić je pod velikim pritiskom svog naroda zbog Kosova, ali i pod svojevrsnom političkom ucjenom rukovodstva entiteta RS koje očekuje "čuvanje leđa" sve dok iz RS-a stižu glasovi za Vučića i njegovu stranku na izborima. Za to vrijeme, Dodik je odavno na direktnoj vezi sa Moskvom i jasno je da sprovodi njihove planove.

Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, izjavio je da bi sljedeća meta ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti Balkan.

Ni jučerašnji miting, opasne izjave i podsticanje mase "da ne mogu živjeti sa Bošnjacima" mogu se također gledati kao dio "specijalne operacije".

 

Video pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Drugi video pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Foto : Screenshot