Biden zatražio od Netahyahua da Izraelci što prije otvore granicu između Gaze i Egipta

a

Bijela kuća je u utorak saopćila da traži da se granični prijelaz Rafah između opkoljenog Pojasa Gaze i Egipta otvori "što je prije moguće" nakon što su izraelske snage zauzele to područje.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da je američki predsjednik Joe Biden tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom ukazao na potrebu brzog otvaranja Kerem Shaloma, graničnog prijelaza između juga Gaze i Izraela koji je glavna ulazna ruta za isporuku pomoći.

Dodao je da je Netanyahu "uvjerio američkog predsjednika da će prijelaz biti otvoren vrlo brzo".

"Moramo vidjeti da će se to i dogoditi, ali trenutno je prijelaz zatvoren. Rafah je također zatvoren i želimo vidjeti da se otvori što je prije moguće", rekao je Kirby.

Naglasio je da je ključno da bude nastavljena isporuka humanitarne pomoći Gazi.

"To je bila glavna tačka o kojoj je predsjednik Biden jučer govorio u telefonskom razgovoru s Netanyahuom. To smo podržali na drugim nivoima unutar administracije", dodao je Kirby.

Izraelska vojska je rano u utorak saopćila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prijelaza Rafah.

Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, "vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima".

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad Al-Mawasi na jugu Gaze.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.