BiH daleko od kolektivnog imuniteta: Da li je vakcinacija djece izbor roditelja ili zakonska obaveza?

č

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici ne odustaju kako bi ukazali na značaj i potrebu imunizacije. Ove godine, tokom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, niz projekata. Ipak, i dalje je pitanje da li je vakcinacija djece, izbor roditelja ili zakonska obaveza?


Zaboravljene bolesti ponovo su u čekaonici zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini. Epidemija morbila prethodnih mjeseci proglašena je u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Banjaluci. I ona nije jedina.

“Nažalost mi u RS imamo aktivne dvije epidemije, to je epidemija morbila gdje imamo 44 zaraženih i epidemija velikog kašlja gdje imamo 133 zaraženih”, poručio je V.D. direktora Instituta za javno zdravlje RS, Bojan Đenić.

Razlog je izostanak vakcinacije. A da je ona trenutno najbolji vid prevencije za zarazne bolesti, dokaz su brojni primjeri. Samo jedan od njih navode iz UNICEF-a.

“Sa 380.000 slučajeva paralitičkog poliomielitisa u godini u svijetu, mi smo došli u svijetu da se smanji broj ove bolesti za 99 procenata i da danas samo dvije zemlje u svijetu imaju ovakve slučajeve. Dakle, to je ono što možemo postići vakcinacijom”, pojašnjava Jela Aćimović, šefica Sekcije za zdravlje UNICEF-a za BiH.

Pogledajte video ovdje.
No, sve manje roditelja pridržava se obavezne vakcinacije djece. Posebno je to izraženo od perioda pandemija korona virusa.

Ipak, skepticizam prema imunizaciji, brojni kažu da je star isto koliko i vakcina, zbog čega pedijatar, Slaven Krajina, uvjerava u suprotno: “Vakcina je jedna od najvećih tekovina savremene medicine i to je jedno od najboljih dostignuća kojom možemo na jedan siguran način da preveniramo mnoga teška oboljenja.”

Iz ministarstva podsjećaju da je vakcinacija zakonska obaveza i to protiv deset propisanih zaraznih bolesti. Radi se i na uvođenju novih.

“Uvođenje vakcine protiv pneumokoka. To je nešto za šta postoji interesovanje samih roditelja i javnosti i mi ćemo zajedno sa svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa UNICEF-om raditi jedan elaborat uvođenja jedne takve vrste vakcine da vidimo opravdanost prije svega”, ističe Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prošle godine uvedena je vakcina protiv HPV virusa koja je besplatna za uzrast od 9 do 14 godina. Kada je u pitanju MRP vakcina, koja štiti od tri zarazne bolesti, između ostalih morbila, tek 62 posto djece u RS je vakcinisano prvom dozom, a 76 posto drugom.

Iako se kazne za nevakcinisanje kreću od 100 do 2.000 maraka, BiH, daleko je od koolektivnog imuniteta.