Bruka sarajevske vlasti: Na gradilištu ni jednog radnika, građani ljuti, a ministar se hvali

.

To što građani Sarajeva svakodnevno prolaze kroz agoniju i prebacuju se iz autobusa u autobus jer tramvajski saobraćaj već dugo ne radi, očito baš puno ne brine ni Adnana Štetu, ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, kao ni one koji vode sarajevsku vlast.

Zbog radova na izgradnji tramvajske pruge Nedžarići – Ilidža danima se stvaraju i velike gužve u saobraćaju. Opet građani nezadovoljni, strpljenje na izmaku i, opet, ne zamara se time ni Šteta, ni oni oko njega.

Jeste da je danas nedjelja, vele neradni dan, ali za ovakve projekte čija realizacija prozrukuje niz drugih problema, zar bi se trebalo gubiti na vremenu? U normalnom okruženju ne bi. Ali, kao da to vidi ministar. Jer da vidi, brine o građanima, onda bi se pozabavio izvođačem radova.

Nedjelja je, a na dionici koja stvara haos, zamislite nema ni jednog radnika! Mašine miruju.

Građani su ogorčeni! A, kako i ne bi bili kada autobusa  više nema, nego što ima.

Šteta se hvali urađenim poslom. Obišao je prije dva dana gradilište I šta drugo nego hvalisao se.

  • Do sada je urađeno mnogo stvari, kako onih koje su vidljive svima, tako i onih proceduralnih koje se odnose na pripreme za kompletiranje svih tehničkih detalja i prikupljanje dokumentacije za izvođenje radova. Kada smo počeli sa radovima, pretpostavljali smo da će biti izazova, ali bitno je da uspijevamo pronaći rješenja i da tok rekonstrukcije ide u dobrom smjeru – rekao je Šteta.
 
  • Vjerujem da će svi akteri u ovom procesu nastaviti raditi ovim tempom. Za ovako veliki projekt, koji se radi nakon više od 60 godina, potrebno je mnogo truda i napora sa naše strane, ali i razumijevanja i strpljenja građana s druge strane, kako bismo na kraju imali ono što zaslužujemo kada je riječ o javnom prevozu – naveo je ministar saobraćaja KS.

Prije nekoliko dana na ovaj problem, bolje reći nemar sarajevske vlasti, na svom Facebook profilu, ukazao je i Dževad Poturak, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

  • Obišao sam cijelo gradilište. Sreo sam nekoliko radnika koji nisu ništa konkretno radili. Bojim se da će se ova obnova pruge razvući do proljeća i da će njena gradnja trajati koliko i izgradnja famoznog tramvajskog stajališta na Otoci. Daj Bože da oni ovo znaju vratiti kako je bilo. Najžalije mi je građana koji se smrzavaju presjedajući iz jednog prijevoza u drugi – istakao je Poturak.
  • Na trasi od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić je još gora situacija jer tamo mjesecima nema ni radnika ni mašina. Ono što je uradio bivši premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić jedino je bilo vidljivo ovo sada neka je na sramotu svim vlastima – rekao je Poturak.
 

Inače, za obnovu 21,4 kilometara tramvajske pruge bit će utrošeno 20,4 miliona eura. Radovi na prvoj dionici od Ilidža do Nedžarića počeli su 26. avgusta i trebali bi trajati 90 dana.

Rokovi postoje, pa ako se i probiju – neće nikoga iznenaditi. U Kantonu Sarajevo oni koji ga “vode” ne znaju ništa završiti prije vremena, pa tako pomoći i građanima. Skratiti im muke. Ali, neće…