“Cirkus” u Osnovnoj školi u Bužimu još traje

Autor “Cirkus” u Osnovnoj školi u Bužimu još traje komentari

Cirkus u Osnovnoj školi u Bužimu još traje i nema naznaka, bar onih opipljivih, da bi se skoro mogao i završiti.  Imenovan je direktor ove obrazovne ustanove koji samo čeka formalnu potvrdu Ministarstva obrazovanja USK. Opet se pokazalo prilikom odabira kandidata za direktora da nema mjesta stručnim i poštenim kadrovima   već  samo odanim i poslušnim vodećoj političkoj eliti iz SDA. Da je dosadašnji v.d.i budući direktor najbrojnije škole u BiH Sejfudin Muškić  poslušan i podoban pokazao je to i na djelu svojim političkim mentorima.  Opravdao je ukazano povjerenje i za nagradu „poslušnika“ dobio mandat direktora. To je isti onaj direktor koji je na proljeće ove godine „pajserom“  došao do direktorske fotelje. U svom nastojanju da ispuni želje svojim mentorima  nije se libio da zajedno sa Školskim odborom ove obrazovne ustanove  svjesno krši  Zakon i odluke nadležnog ministarstva jer je zadatak partije iznad ZAKONA ove države i  svih drugih pisanih i nepisanih pravila koje bi kao radnik u obrazovanju morao znati.

Kako se sastavlja lista tehnološkog viška???

I pored jasnih pravila kod sastavljanja liste tehnološkog viška Školski odbor  i direktor ove obrazovne ustanove su napravili svoju matematiku  po kojoj su pod svaku cijenu pokušali zadržati  („slučajno“ ženu predsjednika Školskog odbora Nermina Šahinovića)  na visokoj prvoj poziciji ove liste kako se nebi desilo da „ne daj bože“ žena PREDSJEDNIKA ŠO putuje u Pećigrad ili Izačić na posao.   Zašto bi žena uvaženog nastavnika i uz to predsjednika Š.O. u ove zimske dane morala po normu u drugu školu kad to može  i ovdje.   Matematika koju su proveli , pokazala se netačnom i nelogičnom pa je Ministarstvo obrazovanja  pokušalo ispraviti grešku koju su „slučajno“ napravili v.d. direktora i  članovi Školskog odbora. Stizala su Rješenja, obavještenje, upozorenja i informacije do članova Školskog odbora i direktora Muškića ali su oni i dalje ostali kod svoje matematike i  odluke da žena predsjednika ŠO mora raditi u osnovnoj centralnoj školi u Bužimu. To što je Ministarstva ispravilo ovu grešku i izdalo Rješenje nije baš previše bitno.   Za druge ih nije briga i oni se ne uklapaju u njihovu matematiku. Oni mogu biti i članovi porodica poginulih boraca Armije R BiH, ali nemogu imati isti tretman kod Školskog odbora i novoimenovanog direktora koji je dobio zadatak da sačuva  „predsjednikovu“ ženu.  „Slučaj“ tehnološkog viška je još uvijek aktuelan i po svemu sudeći članovi Školskog odbora će morati na sudu dokazivati svoju matematiku kod sastavljanja liste. Moraće objasniti ko je i kako sastavljao bodovnu listu i po kojim pravilima i kriterijima,  ili će jednostavno vratiti sve na svoja zaslužena mjesta i nikom ni petka. Nije ih puno briga ni što Ministarstvo obrazovanja uporno insistira na provođenju zakonite  odluke,  jer su „oni“ uvjereni da to tako mora biti, jer se opet radi o „ženi predsjednika ŠO“ i to je po svemu sudeći jedino mjerilo.  U cijeloj ovoj priči ni Ministarstvo nije pokazalo značajnijeg interesa u razrješavanju naoko jednostavne  pravne stvari. Umjesto da kazne gore pomenute zbog svjesnog kršenja Zakona, Pravilnika o tehnološkom višku, nezakonitog provođenja konkursa  i klasične zloupotrebe službenog položaja, Ministarstvo se  ponaša kao da se sve ovo dešava u drugoj državi gdje oni nemaju  nikakve obaveze.

Posebno zabrinjava činjenica da Školski odbor kod raspisivanja Konkursa za prijem pomoćnog tehničkog radnika  u istom navede da se za navedeno radno mjesto traži završena Osnovna škola, a nakon provedene konkursne procedure primi se kandidat koji ne ispunjava ovaj osnovni uslov.  Svi oni koji su se žalili na ovakvu odluku dobili su jasan odgovor da je odluka takva i priča završena.  Nije Školski odbor uzimao u obzir pripadnost boračkim populacijama, invalidnost ili bilo kakve druge zasluge pojedinca u lokalnoj zajednici jer oni to konkursom nisu tražili. Tražili su najmenje osnovnu školu za pomoćnog tehničkog radnika ali su valjda previdjeli da u dokumentaciji primljeni kandidat nema traženu stručnu spremu. Njima je bilo bitno da je politika odlučila da to tako mora biti, a što se osnovni i konkursom predviđeni uslovi ne ispunjavaju niko ih nebi trebao, niti smio pitati.

Kako je direrktor Muškić novopečen i neiskusan zasigurno će imati vremena da se uči poslu u vremenu koje je pred nama.  Nama ostaje da i dalje posmatramo „cirkus“ i njegove glavne aktere do posljednje tačke. Nema šta, direktor Osnovne škole  nam je sazidan od slova zakona.

buzimljani.ba

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se
MAJA COMMERCETURIJAENO PICE

Marketing

TOP TERME TOPUSKO LIMOMETAL BOSCH OAZA VAS DOM AMFORA RENTACAR MOBILTRONIC PRIMA NAMJEŠTAJ DURMES KGH PROJEKTNI BIRO ČAJIĆKI KAMNE

Anketa: Vozite li bicikl, kakva su vaša iskustva s vozačima automobila?