„The Voice of Germany“: Mlada Bosanka Tiana Kruškić do suza ganula njemačku javnost

Autor „The Voice of Germany“: Mlada Bosanka Tiana Kruškić do suza ganula njemačku javnost komentari

Hiljade mladih Bosanaca i Hercegovaca, od kojih većina nije ni rođena u BiH, ne zaboravljaju rodni kraj i s ponosom pronose ime svoje domovine širom svijeta. Jedan od svijetlih primjera svakako je i 29-godišnja  Dobojka Tiana Kruškić koja je u veoma jakoj konkurenciji stigla među osam najboljih na prestižnom takmičenju mladih talenata „The Voice od Germany“ na kojem su nastupali mladi muzičari iz Njemačke, Švicarske i Austrije.

Nakon  uspješnih kvalifilacija jedan od članova žirija Tiani je poljubio cipele, a potom je svrstana u grupu poznate njemačke muzičke zvijezde Nene od koje je sve vrijeme imala ogromnu podršku.

U veoma jakoj konkurenciji o uspjehu su odlučivali i „likeovi“ na društvenim mrežama, televoting, podrška publike i ocjene stručnog žirija. Cijeneći da u takvoj  situaciji teško može do finala, Tiana je, u dogovoru s ocem Jasminom, vrsnim muzičarem, što ne čudi ako se zna da je bliski rodjak doajena bh. muzičke scene Ilijasa Kruškića, odlučila pjevati pjesmu o bh. izbjeglicama „Ja nisam tu“.

Tekst  je napisao nepoznati dječak ratne 1993. godine u nekom od logora bivše države, a muziku i aranman je uradio Jasmin. Uz veliku  Neninu podršku, odstupilo se od krutih pravila i Tiana je dobila priliku da izvede ovu pjesmu na polufinalnom natjecanju u petak 13. decembra.

- Noćas pjevam jednu posebnu pjesmu. Pjesmu koja je u mom srcu... Postoje ljudi koji vode ratove i odlučuju o tuđim životima. Trebali bi biti i osjećati se kod kuće posvuda, poštovati različitosti, a ne kao prognanici lutati po svijetu. Pitanje prognanika je, nažalost, uvijek aktuelno. Zato je ova pjesma tako važna. Ona je poruka. Sidro za sve prognanike. Volimo jedni druge, učimo iz prošlosti i obrišimo granice- poručila je uz velike ovacije, između ostalog Tiana prije nego je izvela ovu pjesmu na engleskom, a potom i na bosanskom jeziku.

Mnogi su mišljenja da je pjevala neku komercijalnu pjesmu, sudeći po kvalitetu, prošla u finale. No, ona je, očito  odlučila dio spektakla pokloniti svojoj BiH.

avaz

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se
MAJA COMMERCEENO PICETURIJA

Marketing

TOP TERME TOPUSKO RENTACAR LIMOMETAL BOSCH MOBILTRONIC KGH PROJEKTNI BIRO DURMES ČAJIĆKI KAMNE AMFORA VAS DOM OAZA PRIMA NAMJEŠTAJ

Anketa: Vozite li bicikl, kakva su vaša iskustva s vozačima automobila?