DNZ BiH-Saopštenje za javnost

 

Zbog pravilnog i istinitog informiranja javnosti, a povodom saopćenja nepoznatog autora objavljenog na službenoj web stranici općine Velika Kladuša koju je preuzeo režimski medij RVK, DNZ BiH - Krajiška stranka izdaje slijedeće :


S A O P Ć E NJ E ZA J A V N O S T

Netačne su, tendenciozne i zlonamjerne, tvrdnje autora predmetnog saopćenja, iza kojega zasigurno stoji Općinski načelnik i njegovi najbliži saradnici, da je opozicija kriva za neusvajanje bilo koje Odluke ili materijala koji tretira Općinsko vijeće općine Velika Kladuša.


Istina je da sva odgovornost, svaki uspjeh ili neuspjeh, leži na onima koji imaju poluge vlasti u svojim rukama, a to su Općinski načelnik i parlamentarna većina u OV općine Velika Kladuša na čelu sa laburističkom strankom koji u svojim rukama drže sve poluge vlasti u svim segmentima lokalne politike na području čitave općine Velika Kladuša. DNZ BiH – Krajiška stranka, kao jedna od opozicionih stranaka u OV općine Velika Kladuša, nije glasala za Odluku o određivanju naziva naselja, trga i ulica na području općine Velika Kladuša iz razloga što nismo bili zadovoljni sadržajem Odluke i prijedlozima pojedinih naziva ulica, a predlagač je odbio naše prijedlog za poboljšanje sadržaja Odluke.


Isto tako istakli smo primjedbe na dio Odluke koji se odnosi na svrstavanje i određivanje naselja po pojedinim mjesnim zajednicama naše Općine. Podsjećamo da je predlagač Odluke, Općinski načelnik, u prvobitnom prijedlogu Odluke jednoj vrlo značajnoj ulici u gradu Velika Kladuša bio predložio naziv, ulica Sulejmana Veličanstvenog!!?


Također smo predložili da nazivi ulica po susjednim gradovima ili regijama budu paritetno tretirani odnosno da oni gradovi i regije koji u svojim sredinama imaju nazive ulica po našoj općini dobiju nazive ulica u našem gradu. I danas nas zanima šta je motivisako predlagača da jenoj ulici predlože naziv Zagorska ulica.


Tražili smo i da naziv Srebrenička ulica, kao sinonim genocida nad jednim golorukim narodom, mora dobiti neka značajnija ulica u gradu Velika Kladuša a ne, kao što nam je Općinski načelnik predložio, da taj naziv dodijele sporednoj slijepoj ulici. Smatramo to vrijeđanjem žrtava genocida.

Ovo su samo neki od razloga koji su vijećnike DNZ BiH – Krajiška stranka opredjelile da budu protiv ovakvog sadržaja Odluke. Napominjemo da i po aktuelnoj Odluci o nazivima naselja, trga i ulica sve normalno funkcionira osim onoga gdje svoje prste imaju kadrovi vladajuće laburističke stranke ili njihovi sateliti.


Koristimo priliku da ovom prilikom i na ovaj način pozovemo Općinskog načelnika i njegove saradnike, koji su svi redom kadrovi laburističke stranke, na transparentan, pošten i zakonit rad što je prije svega u njihovom ali i interesu građane Velike Kladuše.


Pozivamo ih da napokon upoznaju Općinsko vijeće i javnost sa rezultatima višemilionskih netransparentnih ulaganja u NIŠTA i curenjem budžetskog novca na sve moguće strane. Klub vijećnika DNZ BiH – Krajiška stranka više puta je, po propisanoj Poslovničkoj proceduri, tražili ove informacije ali nikada ih nismo dobili iako postoji zakonska obaveze Općinskog načelnika da nam dostavi ove informacije.


Znamo i zašto nam informacije o višegodišnjim višemilionskim budžetskim ulaganjima u Komunalije do sada nisu dostavljene. Nisu zato jer je to uludo potrošen budžetski novac uložen bez bilo kakve ekonomske logike.
Zabrinuti smo novom odlukom menadžmenta JKUP Komunalije da se ponovo kreditno zaduže, kod  komercijalnih banaka, u visini od 6 miliona KM !!! Podsjećamo građane da su se Komunalije prije dvije godine već zadužile u visini od 1,5 miliona KM !


Upozoravamo i pozivamo Općinskom načelnika i menadžment Komunalija da odustanu od novog kreditnog zaduženja, pored ostalog i zbog toga jer to nije uobičajena demokratska praksa nigdje u svijetu iz razloga što je ova 2020. godina i izborna godina.


Opravdano sumnjamo da bi ta kreditna sredstva mogla biti preusmjerena u predizbornu kampanju laburističke stranke.

KLUB VIJEĆNIKA
DNZ BIH – KRAJIŠKA STRANKA
U OV OPĆINE VELIKA KLADUŠA