Snimci iz Bočinje: Abu Hamza u šetnji sa svojom porodicom

Autor iz CAZIN

U godinama poslije rata Abu Hamza je bio neformalni vođa vehabijske zajednice u Bočinji. Fimski reditelj i novinar Jasmin Duraković snimio je 1999. godine film ‘Neka bude’, koji je zasad jedino vjerodostojno dokumentarno svedočanstvo o životu u ovoj zajednici. Pogledajte dio iz filma u kojem se pojavljuju Abu Hamza i njegova porodica, snimljeni u Bočinji i Maglaju.

Odluka Suda za ljudska prava u Strazburu o oslobođanju Abu Hamze uzburkala je duhove u BiH; ovaj naturalizirani Bosanac proveo je, nezakonito, tri i po godine u pritvoru, u Imigracionom centru za strance u Rajlovcu.

Javnost o njemu zna da je porijeklom iz Sirije, te da je na prostore bivše Jugoslavije došao prije rata. U ratu je bio jedan od vodećih ljudi u odredu El-mudžahidin, dok je godinama poslije bio neformalni lider vehabijske zajednice u Bočinji. U to vrijeme je naš filmski reditelj Jasmin Duraković uradio dokumenetarni film “Neka bude”, u kojem je Abu Hamza bio jedan od glavnih aktera.

Abu Hamza je sniman u Bočinji, kao i u šetnji Maglajem, zajedno sa svojom familijom.

 

depo

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se
Marketing

LIMOMETAL OAZA PROSTOR INGPLAST AMFORA SATORI GRANDPRIX RENTACAR
Trenutno nedostupno.

Anketa: Vaš omiljeni James Bond je?