Delila Veladžić iz Velike Kladuše: Svakodnevnicu slijepe osobe dijelim sa 33.000 pratitelja na TikToku

.
„Ja jesam rođena slijepa, ali to mi nikad nije bila prepreka da gazim kroz život i da postižem zacrtane ciljeve“ kaže naša Delila Veladžić.

 

Delila je osnovnu i srednju školu za fizioterapeutskog tehničara završila u Centru za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu. Studirala je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, međutim zbog neprilagođenosti uslova studiranja studentima sa posebnim potrebama prekinula je fakultetsko obrazovanje. Okrenula se fizioterapeutskom radu, odradila je pripravnički staž, stekla licencu i od tada se bavi ovim zanimanjem. Dalila je jedno vrijeme imala i svoj masažni studio, koji je morala zatvoriti zbog pandemije koronavirusa .

U odrastanju, obrazovanju i u svemu šta je radila imala je bezrezervnu podršku svojih roditelja. Podrška roditelja, ali i okoline i društva, odnosno države je vjetar u leđa osobama sa invaliditetom, kaže naša sagovornica. Nažalost u BiH nije tako. Ističe da država ima malo ili nikako razumijevanja za osobe sa invaliditetom, a i dalje su prisutne predrasude, te otežano zapošljavanje .

Dalila ističe da slijepe i slabovidne osobe i dalje se otežano kreću kroz grad zbog nepostojanja zvučnih semafora i odgovarajućih staza, te orijentira. Uprkos svemu Dalila kaže da je pozitivan stav, upornost, trud i rad, te nova iskustva i nova saznanja vode kroz život. Odnedavno, Delila je aktivna i na TikToku, gdje je prati blizu 33.000 pratitelja, a s kojima dijeli svakodnevnicu slijepe osobe. „Ustati i podići se, i nikad ne odustati“ Delilina je poruka svima.

S Delilom smo razgovarali povodom Međunarodnog dana bijelog štapa koji se obilježava svakog 15. oktobra od 1964. godine kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a taj dan proglasio danom bijelog štapa. Cilj je podizanje svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.