DEMIŠEVCI: Tužno sjećanje na ubijene mještane

spomenik
U Demiševcima je obilježena godišnjica stradanja mještana ovog mjesta, u kojem je u periodu od 1992. do 1995. godine ubijeno sedam nedužnih civila, od kojih je najmlađa žrtva imala trinaest godina.

 

a ovog događaja upućena je poruka da ovaj zločin  ne smije biti zaboravljen, a da odgovorni moraju biti procesuirani pred sudskim organima.

U prisustvu porodica žrtava i mještana, te predstavnika društveno-političkog života Općine i Medžlisa islamske zajednice Sanski Most, ispred Šehidskog spomen-obilježja koje se nalazi na ulazu u Demiševce, održan je prigodan vjerski program u znak sjećanja na ubijene mještane.

U periodu protekle agresije na našu državu, u Demiševcima je od strane srpskih snaga ubijeno sedam civila iz ovog sela, među kojima je najmlađa žrtva imala samo trinaest godina, a njihova su imena ispisana na ploči koja se nalazi na spomen – obilježju. Selo Demiševci i njegovi mještani, u periodu od 1992. do 1995. godine doživjeli su sličnu sudbinu kao većina mjesta na području sanske općine u kojima su Bošnjaci bili većina.

Mještani su bili protjerani iz svojih domova, mnogi od njih zatvarani su u logorima, počinjeni su brojni zločini u kojima su stradali nevini civili.

Prisjećajući se ovog perioda, od kojeg je prošlo više od dvadeset godina, istaknuto kako je neophodno njegovati kulturu sjećanja na period stradanja, te insistirati na istini i osudi ratnih zločina. U poslijeratnom periodu mještani Demiševaca uložili su velike napore na obnovi i izgradnji uništene infrastukture i uređenju selu, u čemu su pokazali zajedništvo koje u različitim prilikama dolazi do izražaja.