Deset osoba otkriveno na graničnim prijelazima BiH: Potraživane od strane sudova i policije

B

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 23. aprila 2024. godine, lišili su slobode S.P. (1982.), državljanina BiH zbog potrage Osnovnog suda u Banja Luci zbog krivičnog djela Utaja. Kontrola je obavljena na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, nakon čega je predan službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Dan prije, također na prijelazu Gradiška, uhapšen je M.M. (1967.) jer ga je tražila Policijska uprava Banja Luka zbog krivičnog djela Oštećenje tuđe stvari.


U drugim dijelovima zemlje također su vršene hapšenja. U Zvorniku, 23. aprila 2024., M.M. (1995.) je uhapšen jer ga je potraživao Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Kontrola je obavljena na izlasku iz zemlje na prijelazu Šepak, nakon čega je predan službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

 


U Brodu, lišen je slobode S.F. (1988.) jer ga je tražila Policijska uprava Zenica zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Prema službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu predata je nakon kontrole prilikom ulaska u BiH na prijelazu Brod.


U Brčkom, uhapšen je A.B. (1976.) jer ga je tražilo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog krivičnih djela Silovanje i Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.


Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišen je slobode D.K. (1989.) jer ga je tražio Općinski sud u Živinicama zbog krivičnog djela Ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti. Nakon što je stigao letom iz Bergama, predata je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.

Prethodno, na letu iz Varšave, uhapšen je A.Š. (1978.) zbog potrage Općinskog suda u Mostaru zbog krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Predan je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.


U Orašju, lišen je slobode M.Z. (1987.) zbog potrage Osnovnog suda Brčko distrikta BiH zbog krivičnog djela Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari. Predan je službenicima Sudske policije Brčko distrikta BiH.

Također, na prijelazu Orašje, N.Č. (1966.) je predao službenicima Policijske uprave Orašje nakon što ga je tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave.