Djecu i učiteljice iz Zagreba izboli stršljeni, alergični dječak završio u bolnici

m

Foto: Shutterstock

Djeca iz Osnovne škole Kustošija otišla su na terensku nastavu na Medvedgrad gdje su ih izboli stršljeni. Ukupno je izbodeno šestero djece i dvije učiteljice. Jedno od ubodene djece je alergično pa je prevezeno u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, piše RTL.

"Hodali su ulicom i naišli na gnijezdo stršljena. Ubodena su djeca i dvije učiteljice. Odmah su ih vratili natrag u školu, a dijete koje je alergično je prevezeno u bolnicu. Dječak je stavljen na infuziju, pozvani su roditelji i trenutno je dobro", rekli su iz škole.

Park prirode objavio upozorenje

Iz Parka prirode Medvednica ranije su upozorili na stršljene. Na svojoj su službenoj stranici na Facebooku upozorili sve posjetitelje da budu na oprezu.

"Otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali je sam ubod stršljena bolniji nego ubod manje ose jer imaju deblji i duži žalac, pa prodire u dublje u osjetljivije slojeve kože, dok otrov sadrži supstancu koja izaziva osjećaj pečenja što rezultira osjećajem veće boli. Iako ubod stršljena nije smrtonosan, alergičari su posebno ranjiva skupina koja treba biti na oprezu", piše u obavijesti Parka prirode Medvednica.

Napominju i da kod susreta sa stršljenom nije nikako preporučljivo lamatati rukama i bježati. Umjesto toga treba biti miran, sabran i čekati da ode.

"Ubodi stršljena gotovo se uvijek mogu izbjeći uz pažljivo ophođenje. Pored toga, stršljeni su u pravilu manje nervozni i manje skloni ubadanju nego manje ose istoga područja", pišu.