Dodik se požalio Vučiću na izjave Orića, a zaboravio spomenuti prijetnje Rajka Vasića novim genocidom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradom Dodikom. Na konferenciji za medije Vučić je kazao da je Dodik izrazio zabrinutost zbog "izjava nekadašnjih bošnjačkih ratnih vođa". Nije poznato da li je predsjednik RS-a i upoznao Vučića s izjavama funkcionera SNSD-a kojima je Bošnjacima zaprijetio novim genocidom.

Vučić je kazao kako je s Dodikom razgovarao o svim oblicima saradnje Srbije i bh. entiteta RS, a prije svega o infrastrukturnim pitanjima i povezivanju Srbije i RS-a, odnosno povezivanju Srbije i BiH.

"Srbija hoće da što prije da poveže svoju teritoriju sa teritorijom Republike Srpske i BiH. Mislimo da je to važno i da je u prethodnom periodu od Brozovog vremena pa nadalje zapostavljane putne komunikacije između Beograda i Banja Luke i Beograda i Sarajeva", rekao je Vučić.

Dodao je kako je izgradnja puteva jako važna jer kada "dolaze putevi onda dolaze i investitori". Vučić je Dodiku rekao da Srbija radi na projektnoj dokumentaciji za put Požega-Kotroman. 

"To je Požega, zatim pored Višegrada ka Sarajevu, ali moramo da znamo kako će se BiH dogovoriti o toj trasi. Mi s tim nećemo imati problema ni oko finansiranja i mislim da to možemo raditi i s turskom stranom po veoma povoljnim uslovima", kazao je Vučić. 

Danas je bilo govora i o nastavnim programom koji će izučavati djeca u školama u Srbiji i RS-u. Istakao je kako smatra važnim da njihova djeca znaju i nacionalnu historiju i geografiju isto kao i kako srpski narod tretira pojedine historijske događaje.

"Veoma sam zadovoljan što imamo ovakvu vrstu veoma dobre komunikacije, razmijene stavova i mišljenja", kazao je Vučić, te dodao da je Dodika informisao o svemu što se dešava sada u vezi sa Kosovom i Metohijom.

On je kazao da mu je Dodik izrazio zabrinutost zbog izjava nekadašnjih bošnjačkih ratnih vođa te da se on nada kako će se uspjeti očuvati mir i stabilnost. Nije poznato da li je predsjednik RS-a i SNSD-a upoznao Vučića s izjavama člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića u kojima je Bošnjacima zaprijetio novim genocidom. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo zbog sastanaka sa Vučićem, koji se održavaju u kontinuitetu.

"Naši sastanci tiču se planiranih projekata. Najvažnija vijest je vezana za projekte izgradnje, tačnije gradnju puteva i na tome se zahvaljujem Vučiću", rekao je Dodik.

Istakao je da je pomoć Srbije velika, te da gotovo u svim općinama u RS-u se rade projekti sredstvima Srbije, prenosi RTRS.

"Najznačajniji projekat je autoput Banja Luka-Beograd. Napreduje se na tom planu. Ostaje da se riješi dodirna tačka na rijeci Drini. Uvjeren sam u sigurnost ovog projekta", kazao je Dodik.

Upoznao je kako navodi Vučića sa atmosfetom u BiH, posebno sa "pričama Nasera Orića". 

"Orićeve izjave jesu uznemirujuće za naš narod, ali su naše institucije spremne su da se brane. Drago mi je da Vučić ima jasan stav vezano za to da Srbija neće dozvoliti nikakve 'oluje', ma gdje se mi nalazili", navodi Dodik.

Podsjećamo, Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država osudile su izjave nekadašnjeg komandanta Armije Republike BiH u Srebrenici Nasera Orića koji je u Zenici na promociji knjige kazao da će se "sljedeći rat desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali".