Dodik: Spreman sam da dam dvije milijarde i da se raziđemo, ali rata neće biti

f

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik gostuje večeras kod Senada Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku. Gdje je u svom stilu vrijeđao, govorio da će se otcjepiti od BiH.

Na samom početku razgovora je kazao da nema vanredne situacije u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da RS nije u vanrednom stanju. 

"Naše okupljanje u Banjoj Luci je bilo jedan pokazatelj ambijenta, nije bilo nikakvih problema. Sva politika koju vodimo nema želju nikoga da izazove. Vidim da postoji neka turbulencija u Federaciji. Poručit ću svim ljudima da nema nikakve situacije, politički procesi su nezaustavljivi i ne mogu se modelirati sijanjem straha. Pokušali smo da nađemo eventualne razloge zbog čega bi se moglo to da desi. Evo vidio sam da je neko rekao da ako se proglasi secesija, bit će rat. Mi nemamo plan da se odvojimo, nema priče o tome, ali imamo plan ako ne može da se uspostavi konkretan sistem, onda ćemo da se vratimo i razdužimo odnos sa Federacijom. Mi nemamo odnos sa BiH, već sa Federacijom", kazao je Dodik.

Istaknuo je da niko nije mogao čuti ni jednog politčara iz RS-a, pa je govorio o duhu Dejtonskog sporazuma, odnosima i uređenju.

"Ja sam spreman da vam dam dvije milijarde obeštećenja, da za 10 godina isplatite svoje neke stvari. Da Potočare eksteritorijalno damo vama Bošnjacima. Da se jednostavno raziđemo jer nema načina da se živi dalje. A rata neće biti. Mi nećemo rata, ali ćemo otići jednog dana", poručio je Dodik i dodao da svi Bošnjački politiačri imaju jedan cilj, a to je da rasture RS.

Istaknuo je da kada se raziđu sa Bosnom i Hercegovinom i da će biti dobri susjedi, pa je opet nastavio sa vrijeđanjem ambasadora SAD-a, visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na pitanje novinara kada će RS biti inostranstvo Dodik je u svom stilu kazao da će sve desiti brzo i dodao:

"Dajte nam priliku da se raziđemo", zaključio je.

na pitanje novianra odakle mu novac, kad jedva plate isplaćuju, Dodik je kazao da ako ne bude imao da ispalti taj novac, neka ukinu RS.