Dodik: Srpski narod ne želi rat, ali ćemo štititi svoje

B

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je nedavno da Srbi ne žele rat, ali su spremni braniti svoje sunarodnjake gdje god oni živjeli.

Govoreći o kontroverznoj rezoluciji o Srebrenici, koju smatra “podmuklim potezom” političkih predstavnika Bošnjaka, Dodik je istaknuo da je rezolucija usmjerena protiv srpskog naroda te da se takvim aktima pokušava ugroziti biološki opstanak i identitet Srba.

“Genocid se dogodio na Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, to svi znamo,” rekao je Dodik, dodajući da bi, u slučaju usvajanja rezolucije, entitet RS bio prisiljen odbaciti je jer takve kvalifikacije ne mogu prihvatiti.

Osvrćući se na međunarodne odnose, Dodik je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, za njegove nedavne izjave u Ujedinjenim nacijama, koje su, prema njegovim riječima, jasno stavile do znanja gdje Srbija stoji u vezi s ovim pitanjem.

“RS želi živjeti slobodno, ne sa onima koji nas smatraju genocidnim. Srpski narod ne želi rat, mi hoćemo mir,” naglasio je Dodik.

Dodik je time ukazao na to da je Republika Srpska, po njegovom mišljenju, slobodnija od nekih država, te da građani nemaju razloga za strah ili brigu.