Duraković upozorava građane: Ne nasjedajte na lažne objave i ne podstičite Dodikove provokacije

N

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković upozorava građane da ne nasjedaju na lažne objave i ne čine poteze koji bi samo koristili Miloradu Dodiku, te ih poziva na mir i suzdržanost u ovim politički turbulentnim vremenima. Duraković ističe važnost da političke snage koje su dovedene do kraja ne dobiju argumente za daljnje provokacije.

“U ovom trenutku je ključno da ostanemo smireni, svi građani BiH, jer političke snage koje su došle do svog kraja ne treba da dobiju podstrek za daljnje izazove. Ovo je već završena priča gdje je cijeli civilizirani svijet povukao donju crtu pod politikama koje doživljavaju svoj krah”, rekao je Duraković.


On naglašava da, iako su svjesni toga, nema razloga da se nekome pruža ruka spasa ko je “duboko izgubljen u šumi, vrišti i galami u nadi da će mu neko pružiti ruku”.


“To je njegov problem. On je došao u takvu poziciju i pokušava izazvati reakciju koja bi dovela do ozbiljnih posljedica. Kada smo u takvoj poziciji, pojavljuju se izjave. Sada govorim u ime Bošnjaka koji žive daleko od centara gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo. Nije pošteno prema Bošnjacima koji žive ovdje širiti nemir. Dosta nam je Dodika i straha koji širi. Sada imamo aktivnosti nekih NN udruženja”, rekao je Duraković.

Duraković ističe da su stotine građana primile poruke od udruženja za koja nije ni znao da postoje.


“To je možda najdestruktivnije i najveća šteta koja se mogla dogoditi državi Bosni i Hercegovini. Mi relativiziramo državu koja ima institucije. Građani ne smiju slušati dezinformacije koje dolaze od nebitnih izvora”, poručuje Duraković.

Kao primjer, Duraković navodi lažnu poruku na Facebooku koja je pozivala građane od 18 do 48 godina da se jave u policijsku stanicu zbog mobilizacije, što je izazvalo paniku među ljudima.

“To nije uradio Milorad Dodik, već oni koji se upuštaju u smutnje i teška vremena kako bi dobili publicitet. Nama je najavljeno da će doći desetine autobusa Srba s Dodikom i Vladom. Mi to ne želimo. Nama ne treba prenaglašena uloga. Ne želimo da Dodik proizvede bilo kakve reakcije. Kada dođe do reakcije, bit ćemo jednaki i prijateljski nastrojen svijet će reći da smo jednaki. Želim dobro svojoj i svakoj drugoj djeci, zbog toga pozivam sve normalne ljude da ne dopuste da ih Dodik izmanipulira”, zaključio je Duraković.


Duraković ističe važnost smanjenja tenzija i čekanja na 2. maj. “UN će učiniti ono što će učiniti. Imamo prijatelje u svijetu i ne smijemo ih izgubiti zbog naše nepromišljene politike”, rekao je Duraković.