Džemat Hafizovići prvu malu drvenu džamiju imao je još davne 1873. godine

Džemat Hafizovići – Jezerski jedan je od tri džemata koji djeluju u Jezerskom kod Bosanske Krupe pod okriljem ovdašnjeg Medžlisa Islamske zajednice. Džemat Hafizovići – Jezerski formiran je ratne 1993. godine i u njemu danas živi tek dvadeset i osam porodica. Po brojnosti zasigurno je najmanji džemat na području bosanskokrupskog Medžlisa i Muftijstva bihaćkoga.

 

Mala zajednica

 

Džemat Hafizovići, kojem, pored istoimenog sela, pripada još i Trnovac, nalazi se dvadeset kilometara sjeveroistočno od Bosanske Krupe. Džemat broji dvadeset i osam domaćinstava. Prvu malu drvenu džamiju na ovim prostorima davne 1873. godine sagradilo je sedmero džematlija Hafizovića predvođenih hafizom Hasanom. Četiri godine kasnije zapalili su je srpski ustanici Petra - Pecije Popovića. Na njenom mjestu izgrađena je druga džamija koja je služila osamdeset i sedam godina, a treća, sadašnja sagrađena je 1968. Stara dotrajala džamija je zatvorena i još je tu kao svjedok prošlog vremena.  Oštećena je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. a renovirana 1997. godine. Džemat Hafizovići datira od 1993. godine.

 

– Džemat je aktiviran u jeku rata dolaskom Asim ef. Hafizovića, sadašnjeg imama džemata Bešići u Bosanskoj Otoci, a do dolaska u Hafizoviće, službovao na imamskoj dužnosti u Kulen-Vakufu. Po dolasku ovu našu staru džamiju je okrečio i uredio, te obnovio vjerski život u ovoj sredini. Od 2000. godine ovdje obavljam dužnost imama, hatiba i mualima a počeo službovati u ovoj staroj džamiji, preko puta sadašnje nove sve do 2006. godine, kaže Asmin ef. Mahmić, imam u džematu Hafizovići – Jezerski.

 

Vrijedni mještani ovoga džemata su augusta 2006. godine sagradili novu džamiju, kad je i otvorena i u potpunosti je osposobljena za odvijanje vjerskoga života u džematu. Njena izgradnja je trajala godinu dana. Temelj džamije je bio 28. maja 2005. godine.

 

– Vjerske aktivnosti se redovno odvijaju. Iako je ovo mala zajednica sa tek dvadeset i osam domaćinstava, to nas ne sprečava u svakodnevnom vjerskom životu, obavljaju redovnog džuma-namaza, pet dnevnih namaza. Mektebska pouka se odvija vikendom. Za sedamnaest godina, koliko sam u džematu, osam generacija je uspješno okončalo hatmenski ispit i dalo hatme ovdje u ovome džematu. To je zaista veliki uspjeh i ako Bog da, garancija opstanka našeg džemata. Danas nema mnogo djece na mektebskoj nastavi a s obzirom da nam dolaze djeca iz susjednih džemata kojima je naš mekteb bliži, mektebsku nastavu pohađaju najmlađi iz džemata Jezerski-grad, Dijelovi, pa čak i iz džemata Mahmić Selo. Mekteb je otvoren za svu djecu i nije teritorijalno ograničen. Mektebsku nastavu pohađa petnaest do dvadeset učenika. - kaže Asmin-ef. Mahmić.