Egipat: Kod Velikih piramida otkrivene mumije i radionica za balzamiranje

Drevna pogrebna dvorana s mumijama i radionica za balzamiranje otkriveni su na dubini od 30 metara.

Egipatski arheolozi su objavili detalje o drevnoj pogrebnoj dvorani s mumijama i radionici za balzamiranje koji su otkriveni na dubini od 30 metara, nedaleko od nekropole Sakare, južno od Kaira, prenosi Hina.

Arheolozi se nadaju da će radionica za balzamiranje otkriti nova saznanja o hemijskom sastavu ulja koja su drevni Egipćani koristili za mumificiranje svojih mrtvih.

Pogrebno okno, staro više od 2.000 godina, potječe iz saitsko-perzijskog razdoblja (26. dinastija) od 664.-404. godine prije Krista. Podzemna dvorana s 33 mumije te kamenim sarkofazima je otkrivena u aprila ove godine.

Pozlaćena srebrena maska

"Ovo otkriće će nam pomoći da identificiramo vrste ulja korištenih u procesu balzamiranja i njihov hemijski sastav te ćemo tako utvrditi o kojim se tačno uljima radi", kazao je Ramadan Badry Hussein, voditelj iskopavanja.

Unutar pogrebne sobe pronađeno je više stotina manjih predmeta, poput vrčeva i ostalih raznih posuda. Najvažniji pronađeni predmet je pozlaćena srebrena maska, druga takva koja je ikad otkrivena.

Ove godine otkriven je cijeli niz artefakata koji potječu iz starog Egipta, uključujući i grobnicu na platou Gize koja je stara 4.400 godina te nekropolu u Meni, južno od Kaira.