Emir Bolić u Velikoj Britaniji neumorno radi na očuvanju bosanskog jezika i kulture

asd
Organizacija BH UK Network iz Velike Britanije nedavno je uručila zahvalnicu Emiru Boliću za njegov dugogodišnji doprinos u organizaciji obilježavanja genocida u Srebrenici.

Bosanci i Hercegovci u Velikoj Britaniji Bolića poznaju kao nastavnika i dugogodišnjeg aktivnog člana bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Emir Bolić je dugogodišnji član BH UK Networka i bh. udruženja Birmingham. Uključen je u različite aktivnosti, uključujući i obilježavanje genocida u Srebrenici. Ranije, 2011. i 2015. godine su mu također dodijeljene nagrade Volonter godine za doprinos bh. zajednici u Velikoj Britaniji.

Bolić je rođen je i odrastao u Sarajevu. Tokom agresije na BiH bio je u Armiji RBiH. boreći se za mir, svoju zemlju i bolja vremena u Bosni. Međutim, sudbina ga je odvela na drugačiji put. Nakon dolaska u Veliku Britaniju, kao diplomirani inžinjer mašinstva, predavao je na South and City College i Telford College. Danas je nastavnik na koledžu Sandwell.

Od samog dolaska u Veliku Britaniju počeo je volontirati i pomagati ugroženim članovima bh. zajednice. Takođe je dao veliki doprinos u kupovini i renoviranju Bosanske kuće u Birminghamu gdje lokalna bosanskohercegovačka zajednica dobija podršku i gdje se bh. kultura slavi.

"Više od 20 godina Emir volontira kao nastavnik mladim bh. generacijama u bh.dopunskoj školi Birmingham. Unatoč tome što radi puno radno vrijeme, svake subote dolazi u Bosansku kuću kako bi podučavao mlađe generacije o bosanskohercegovčkom jeziku, matematici te bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji. Uključuje ih u različite aktivnosti", navode iz UK Networka.

Kako dodaju, Emir je osoba koja inspiriše, ohrabrujući bosanskohercegovačke mlade ljude da žive punim potencijalom i vide najbolje u sebi. Kažu da je postao pravi uzor mladim Bosancima i Hercegovcima, djeci bosanskih izbjeglica koji žive u Velikoj Britaniji.

"Neumorno radi na promicanju kulture, jezika i naslijeđa Bosne i Hercegovine, dok u isto vrijeme, podsjeća mlade da budu ponosni na svoj dvostruki britansko-bosanski identitet.Hvala našem Emiru za nesebičan doprinos bh.zajednici u Velikoj Britaniji", zaključuju iz BH UK Networka.

Foto: BH UK Network