Posmatrači: Erdoanu je u pobjedi pomoglo ograničavanje slobode govora, medija i okupljanja

Pretjerana medijska pokrivenost i vanredno stanje dali su prednost predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) na izborima u Turskoj, objavili su izborni posmatrači.

"Trenutni predsjednik i njegova stranka su uživali pretjeranu prednost", stoji u zaključcima posmatračke misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OESS) i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE).

"Restrikcije temeljnih sloboda kojima smo svjedočili imale su utjecaj na ove izbore", rekao je Ignjasio Sančez Amor (Ignacio Sanchez Amor), koordinator posmatrača OESS-a. Posebno je istaknuo ograničavanje slobode govora, medijskih sloboda i slobode okupljanja. Osudio je i to što je dvojici njegovih posmatrača zabranjen ulaz u zemlju, prenosi Index.hr.

Uprkos tome, više od 300 posmatrača priopćilo je kako su "glasači imali pravi izbor" na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Erdoan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) jučer su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu opoziciju koja je proteklih sedmica postigla značajan napredak i izgledala sposobno za preokret, prenose agencije.

Erdoan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njeni nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto i time vladajućoj koaliciji osigurali parlamentarnu većinu.