Europska komisija: Ne prihvaćamo zabranu putovanja

.
EUROPSKA komisija najavila je da će poslati pismo državama članicama kako bi ih upozorila da poštuju zajednički dogovorene smjernice o ograničenju putovanja te da zabrana putovanja koju su neke članice uvele nije prihvatljiva.

"Zemlje članice trebale bi snažno obeshrabrivati nebitna putovanja iz tamnocrvenih zona i u njih, ali treba izbjeći zatvaranje granica", izjavio je glasnogovornik Christian Wigand.

 

Njemačka je jednostrano zatvorila granice prema Austriji, a Belgija je produljila zabranu za sva nebitna putovanja do 1. travnja.

 

Sve članice su podržale ideju

Wigand je dodao da su sve zemlje članice podržale prijedlog Komisije o zajedničkom koordiniranom pristupu o ograničenju kretanja u kontekstu borbe protive pandemije koronavirusa te da svako nepridržavanje dogovorenog pristupa stvara probleme u pogledu slobode kretanja.

 

"Države članice mogu poduzimati mjere za zaustavljanje širenja zaraze, ali te mjere moraju biti proporcionalne i nediskriminatorne za građane Europske unije", dodao je Wigand. Na pitanje jesu li belgijske i njemačke mjere proporcionalne, rekao je da odgovor na to pitanje nije tako jednostavan.

 

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders jučer je preko Twittera izrazio zabrinutost zbog jednostranih poteza nekih država članica.

 

"Pratimo situaciju u svim državama članicama i uskoro ćemo im poslati pisma", tvitao je Reynders.