Evropski tužioci čekaju: Evo kad mogu procesuirati bh funkcionere

c

Kontrola trošenja novca koji BiH dobija iz novog Plana za rast Zapadnog Balkana, mogla bi uključiti i aktivno učešće evropskih tužilaca, prema potvrdi iz Kancelarije javnog evropskog tužioca (EPPO) i Kancelarije za suzbijanje korupcije (OLAF).

Ovaj novi pristup implicira da bi bilo koji bh. funkcioner koji zloupotrijebi sredstva iz ovog programa mogao biti predmet procesuiranja.

Ovo je posebno važno s obzirom na nedavne napore BiH u predaji liste reformi za pomenuti program, nakon kašnjenja u početnom procesu.

Iako je BiH konačno dostavila svoju listu, postoji još neizvjesnosti oko prihvatanja svih projekata od strane Evropske komisije, kao i oko ulaska BiH u program za prvu tranšu sredstava.

Izvori su naglasili da će EU pažljivo pratiti sprovođenje reformi i način trošenja pridruženih sredstava.

Ovaj potez dolazi u kontekstu šireg okvira finansijskih promjena unutar EU, posebno nakon što je rat u Ukrajini uticao na preusmjeravanje sredstava iz drugih programa i fondova. To je dovelo do različitih dilema i napetosti unutar EU, posebno između siromašnijih i bogatijih zemalja članica.

Ovi razvoji ukazuju na potencijalnu promjenu dinamike finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu, dok istovremeno postavlja pitanje odgovornosti i transparentnosti u trošenju ovih sredstava.

Ukoliko bh. funkcioneri budu uključeni u bilo kakve nepravilnosti, mogli bi se suočiti s ozbiljnim posljedicama pred evropskim tužiocima, kao što je već slučaj s nekim hrvatskim ministrima.