Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić: Voda je prodrla u više od 300 objekata, teška situacija

sedic
Civilna zaštita i druge službe na terenu su od nedjelje, najprije su pokušavale, a u nekim mjestima još nastoje, odbraniti objekte

 

Ohrabruju informacije da vodostaj Une na svim mjernim stanicama uzvodno od Bihaća opada, ali situacija u gradu i prigradskim naseljima je teška, kazao je za portal “Avaza” gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić. Međutim, problem je šteta u poplavljenim objektima kojih je, prema dosadašnjim podacima, više od 300.

Službe na terenu od nedjelje

– Za nas je prilično veliki problem što je jučer tokom dana i sinoć voda prodrla u veliki broj objekata, privatnih kuća, privrednih subjekata, da je došla tamo gdje se niko ne sjeća da je u posljednjih nekoliko decenija uopće plavila. Veliki broj komunikacija je u prekidu. Ceste u gradu, u i iz grada, magistralni put M5, M14 prema Krupi, na izlazu iz Bihaća prema graničnom prelazu Izačić, jer se rijeka Una s Klokotom praktično spojila i zahvatila cijelo područje – kazao nam je Sedić.

Civilna zaštita i druge službe na terenu su od nedjelje, najprije su pokušavale, a u nekim mjestima još nastoje, odbraniti objekte.

– Međutim, u ovim uvjetima to je nemoguća misija, Sizifov posao. Jednostavno napravite branu, ali voda prođe ili preko ili ispod, jer u nekim mjestima poput Kralja vodostaj Une nadmašio je rekorde u historiji mjerenja. Na dva-tri mjesta imali smo pojedinačne evakuacije, u nekim mjestima ljudi žele spasiti ono što se može spasiti ili su se izmjestili na gornje katove. Sve ekipe su na terenu, dostavljamo im hranu i vodu i stojimo im na raspolaganju – ističe Sedić.

Finansijska sredstva

 

Sedić se zahvalio svim službama, udruženjima, SOS Bihać, Crvenom križu, rafting klubovima, volonterima i sugrađanima koji na različite načine pomažu stanovnicima poplavljenih naselja.

– Imamo informaciju da će Vlada FBiH danas vanredno zasjedati i staviti na raspolaganje materijalno-tehnička i finansijska sredstva da se nadoknadi šteta koja će biti ogromna. Mi se još nismo oporavili od poplave u decembru prošle godine, ljudima još nisu isplaćene odštete koje su u proceduri, a ponovo su u istoj ili još goroj situaciji – ističe gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.