HEFTIČNJAK: Putuj, Selmo i molim te, ne naginji se kroz prozor...

heftičnjak
U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Ko i kako vrši transport migranata u USK

Migranti su sveopšti problem u Krajini. Dok ih ostatak u Bosni i Hercegovini, malo ili nikako vidi (u krajevima gdje Bošnjaci nisu većina), naš kanton je žarište i neuralgična tačka čitavog sigurnosnog i humanitarnog stanja. Posjetio nas je i novi ministar sigurnosti Selmo Cikotić, sa velikim riječima. Poručio je kako dolazi jer želi da upravlja sa migrantskom krizom, da zna šta mu je činiti, ali, dragi ministre, iz prazne ne puca... Naime, stranka kojoj pripada ministar Cikotić je učinila sve da teret krize natovari Krajini na leđa, a onda kada je država trebala napraviti iskorak ka naprijed, SDA je popustila pod ucjenama HDZ-a i SNSD-a te usvojila državni budžet bez amandmana za pomoć Krajini u suzbijanju migrantske krize. Jasno je svima da je migrantska kriza globalni, kompleksni problem, ali politika koja ima ovakve lidere (koji su nad ministrom Cikotićem), jednostavno problem trpa pod krajiški tepih. Tako je bilo prije Selme, a s neusvajanjem pomoći u budžetu, jasno da će tako i ostati. Zato, putuj, Selmo i molim te, ne naginji se kroz prozor...

Obavljena dženaza dječaku koji je preminuo na plaži u Neumu

I ove sedmice svjedočimo brojnim tragičnim ishodima zbog koronavirusa, ali ni druge tragedije ne jenjavaju. Od brojnih saobraćajnih nesreća, pa do nažalost jedne velike tragedije koja se desila u Neumu, kada je na plaži preminuo 13-godišnji dječak. Roditelji, komšije, kao i drugovi iz škole su posljednji put ispratili trinaestogodišnjeg Nadina Mašića na mezarju u selu Brnj kod Kaknja, gdje mu je klanjana dženaza. Kako je u svojoj ispovjedi kazao njegov otac Elzudin Mašić, dječak je samo izašao iz vode i srušio se. Preminuo je ocu na rukama.

Crnogorac opleo po turistima iz BiH: Sirotinja ne treba da ljetuje, samo troše asepsol

Šovinizam svojstven našim susjedima, a bogami i komšijama, prema građanima Bosne i Hercegovine je konstantna pojava. Često bez ikakve argumentacije i sa diskriminatorskim motivima donose se odluke u ovo teško vrijeme pandemije koronavirusa. Tako smo kritizirali i odluku Hrvatske da zabrani ulazak (ali ne i Hrvatima i onima koji imaju hrvatsko državljanstvo) građanima naše zemlje, a ovih dana viralan je postao video u kojem jedan crnogorski ugostitelj na diskriminatorski način govori o našim ljudima. Oni koji trenutno ljetuju u Crnoj Gori, kaže ovaj ugostitelj, od naših turista nema koristi, već samo štetu, jer mu troše sredstvo za dezinfekciju. On se zove Ilija Armenko i predsjednik je zakupaca plaža. "Hotel se prije dva dana napunio Bosancima... Eto, dođu, prođu, slikaju se... Ja makar od tih gostiju nikad nisam imao štete, a sad imam štete, jer mi onaj alkohol troše. Uđu, slikaju se i ne mogu da se nakupujem asepsola". Armenko, umi se asepsolom. Biće ti lakše.

WHO: Ruska vakcina nije među devet u naprednim fazama ispitivanja

Počela je utrka za vakcinom protiv korone. Vladmir Putin je prvi bacio rukavicu, a oni koji vjeruju opštim naklapanjima tipa “draže mi je rusko govno od američke torte”, došli su na svoje. Među prvima su o ruskoj vakcini govorili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Međutim, druge ozbiljne države i relevantne međunarodne organizacije izražavaju skepsu. Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da vakcina koju je Rusija odobrila ove sedmice nije među devet za koje smatra da su u naprednim fazama ispitivanja. WHO i partneri svrstali su devet eksperimentalnih vakcina protiv COVID-19 u investicioni program ulaganja kojim podstiču zemlje da se pridruže, a projekat je poznat pod imenom Covax. Inicijativa omogućava zemljama da ulažu u nekoliko vakcina kako bi dobili rani pristup, a teoretski osiguravaju sredstva za zemlje u razvoju. "Trenutno nemamo dovoljno informacija za donošenje odluke o ruskoj vakcini",  rekao je dr. Bruce Aylward, viši savjetnik generalnog direktora WHO-a.

NB: Na vakcinama nam se ne smije ponoviti iskustvo sa respiratorima

Hvala Bogu da neko i nije zaboravio na aferu „Respiratori“, te da podržava prozapadni način politike u našoj zemlji. Nezavisni blok pozivao je Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i entitetske vlade da hitno formiraju ekspertni tim sastavljen od najboljih stručnjaka koje BiH ima iz oblasti imunologije, nabavke, upotrebe i korištenja vakcina. “Imajući na umu iskustvo sa nabavkom testova i respiratora, kad se to radilo krajnje nestručno, netransparentno i uz jako puno korupcije, tražimo da se ovaj naredni proces učini krajnje profesionalnim i odgovornim i da najbolji stručnjaci koje naša zemlja ima, pripreme i daju svoje stručno mišljenje o tome koje bi vakcine, na koji način, od koga i kojom dinamikom vlasti u našoj zemlji trebali nabaviti za bh. građane. Ovo je prevažno pitanje i tiče se života svih nas i naše djece i zato ne smijemo dozvoliti da neki nesposobni i korumpirani predstavnici trenutnog sistema vlasti ubijaju našu budućnost” – izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Jusuf Nurkić nakon pobjede: Nano, obećao sam da ću se boriti kao ti

Ovo je bila tragedije i velikog uspjeha našeg Jusufa Nurkića. Samo nekoliko sati pred ključnu utakmicu njegovog Portlanda protiv Memphis Grizzliesa u okviru play ina, Nurkić je saznao da mu je nana Hana koja se dugo borila sa COVID-om-19 preselila. U toj ključnoj tekmi, naša Bosanska Zvijer dao je 22 koša, uz nevjerovanih 21 skokova. Čudesan doprinos, kako je rekao komentator na Areni Sportu, "velikog, kolosalnog Nurkića, čovjeka utakmice". Nakon utakmice, napisao je emotivnu, potresnu poruku posvećenu nani Hani, u kojoj je napisao: "Nano, učinili smo to. Obećao sam ti da ću se boriti kao ti." Juki su na Twitteru stigle brojne poruke podrške, među njima i ona slavnog Pau Gasola, koji je napisao: "Ponosan sam na tebe brate." Bravo, Jusufe!