Hrvatska podržala rezoluciju o Srebrenici

c

Hrvatska se, poput mnogih drugih članica EU-a, pridružila kao kosponzor Rezoluciji o Srebrenici, čiji su predlagatelji Njemačka i Ruanda, a koju Opća skupština UN-a planira glasati u maju.

Glavne tačke rezolucije uključuju uspostavu 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, osudu svih postupaka koji veličaju počinitelje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, te ističu važnost nastavka procesa traženja posmrtnih ostataka preostalih žrtava.

Također, poziva se na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još uvijek na slobodi.

Rezolucijom se pozivaju sve države da u potpunosti poštuju svoje obaveze prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, kao i relevantno međunarodno običajno pravo.

Također, traži se uspostava programa informiranja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi” pod vodstvom glavnog tajnika UN-a.

Isto tako, sve države-članice UN-a, zajedno s nevladinim organizacijama i civilnim društvom, pozvane su na odgovarajuće aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.