I to smo dočekali: Firme bez ijednog radnika zaradile milione

r

U biznisu se često čuju priče o uspjehu firmi koje ostvaruju značajne prihode, ali je malo poznato da neke od njih to čine bez ijednog zaposlenog. Preduzeće “Ingrosso” iz Bijeljine, prema zvaničnim podacima, nije imalo ni jednog radnika, ali je lani uspjelo da zaradi čak 5,1 milion maraka.

Na drugom mjestu po dobiti u kategoriji preduzeća bez ijednog radnika nalazimo agenciju “Legacy International” u vlasništvu brata poznatog tenisera Novaka Đokovića. Ova agencija ostvarila je profit od 3,1 milion KM prošle godine.

Još jedan primjer je firma “Pay Concept” iz Banja Luke, koja se bavi upravljanjem računarskom opremom i sistemom. Iako nije imala zaposlenih, uspjela je da ostvari dobit od 2,5 miliona maraka. Slično tome, hotel “Ski Ritter” s Paljanske strane nije imao nijednog radnika, ali je ipak ostvario profit od 2,4 miliona maraka.

Među preduzećima s jednim radnikom, ističe se “Niagara Sports Global Management” iz Gradiške, koja je ostvarila dobit od čak 9,3 miliona KM. Vlasnik ovog preduzeća, Andy Bara, hrvatski je fudbalski menadžer. Druga po dobiti sa samo jednim zaposlenim radnikom je firma “Wwin” iz Banja Luke, koja je lani ostvarila dobit od oko devet miliona maraka.

Građevinska firma “Ban Gradnja” takođe se ističe, iako ima samo jednog zaposlenog, uspjela je ostvariti značajnu dobit od 4,8 miliona maraka.